Elite political culture in Turkey: The case of Justice and Development Party
Türkiye'de seçkin siyasi kültürü: Adalet ve Kalkınma Partisi örneği
- Tez No: 497436
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN AYDIN ÇAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: siyasi kültür, seçkin (elit), muhafazakârlık, pragmatizm, ümmet, Osmanlıcılık, İslamcılık, political culture, elite, conservatism, pragmatism, ummah, Ottomanism, Islamism
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Kitle siyasi kültürü üzerine birçok çalışma olmasına rağmen, seçkin (elit) siyasi kültürü üzerine gerçekten de sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Özellikle Türkiye'de seçkin siyasi kültürü üzerine 1990'lardan bu yana dikkate değer bilimsel bir çalışma yoktur. Bu bakımdan bu çalışmanın esas amacı, literatürdeki bu boşluğu Türkiye'de siyasi kültürün temel öğelerine yeni bir ışık tutarak doldurmaktır. Türkiye'de elit siyasi kültürünün temel karakteristiklerini ortaya koyabilmek için ülkede hâkim ideoloji olan muhafazakârlık kullanılmıştır. Bu bakımdan, Adalet ve Kalkınma Partisi elitleri örnek olay incelemesi için seçilmiş ve 2002-2016 yılları arasındaki Türkiye Büyük Millet Meclisi tutanakları yorumlayıcı epistemolojiye dayalı eleştirel söylem analizi esaslarına göre analiz edilmiştir. Bu çalışma ile elit siyasi kültürünün temel özellikleri yanında Türk muhafazakârlığı da sistematik bir şekilde incelenmiştir. Beklendiği gibi, dindarlık elitlerin en çok içselleştirdikleri ve bütün siyasi kültür öğeleri ile az ya da çok ilişkisi olan temel özellik olarak ortaya çıkmıştır. Daha önceki çalışmalardan farklı olarak,“pragmatizm”muhafazakarların demokrasi, rejim ve liberal ekonomik sisteme bakışlarını anlamada anahtar bir özellik olarak belirmiştir. Bunun ötesinde, pragmatizmin, İslamcılık ve muhafazakârlık arasında en temel ayrım çizgisini de teşkil ettiği görülmüştür. Türkiye 2002 ila 2016 yılları arasında, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin pragmatizmi sayesinde elit siyasi kültürü ile ilgili üç önemli dönüşüm geçirmiştir: İlk olarak, elitlerin yukarıda belirilen konulardaki algıları daha pragmatik bir seviyeye dönüşmüştür. İkinci olarak, İslamcı ümmet anlayışı dindar milliyetçiliğe yani Osmanlıcılık bakış açısına evrilmiştir. Bu iki değişimin etkisiyle, bir zamanların İslamcılık anlayışı dindar muhafazakârlığa dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
Even though there is large literature on mass political culture, indeed, there is so limited number of works on elite political culture. To my knowledge, there is no scholarly work examining Turkish elite political culture after the 1990s. In this regard, main purpose of this research is to fill this gap by shedding a new light on basic aspects of elite political culture in Turkey. In order to explore the basic aspects of elite political culture in Turkey, the ideology of conservatism which is argued to be“dominant”ideology in Turkey was used in this study. In this regard; the Justice and Development Party (JDP) elite was taken as case study and the records of Grand National Assembly between 2002 and 2016 were analyzed by applying critical discourse analysis based on interpretivist epistemology. As such in this dissertation, the basic aspects of elite political culture, and concomitantly basic principles of Turkish conservatism were examined in a systematic way. The results showed that, as expected, religiosity is the most internalized and all encompassing feature of the JDP elite so much so that most of the other detected aspects of the elite political culture more or less related to. Distinct from previous works,“pragmatism”emerged as a key aspect in understanding outlook towards democracy, the regime and liberal economy. Moreover, pragmatism seemed as basic separating line between Islamism and conservatism in the Turkish case. Hence; between 2002 and 2016, thanks to pragmatism of the JDP, Turkey witnessed three important transformations regarding elite political culture: First, the JDP elite perception towards above mentioned certain issues became more pragmatic. Second, Islamist pure ummah understanding evolved into religious nationalism-Ottomanism. Third, onetime Islamism transformed into religious conservatism.