KOBİlere sağlanan krediler ve kredi kullanma süreçleri analizi
Providing bank loans (credits) and using the loan process for small and medium-sized enterprises
  1. Tez No: 497515
  2. Yazar: MESUT AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÇİNKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Kredi, Teminat, İhracat, Kredilendirme Süreci, SMEs, Credits, Deposit, Export, Credit Facility Periods
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler hem küresel ekonomide hem ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Ekonomiye kazandırdıkları dinamizm, ihracattaki payları, istihdama katkıları, ülkeye sağladıkları katma değerleri, ülkeye kazandırdıkları döviz miktarları KOBİ'lerin ülke ekonomileri için vazgeçilmez birer unsur olmalarını sağlamaktadır. Dünyadaki çoğu ülkede KOBİ'ler tüm işletmelerin % 90 ve daha fazlasını oluşturmaktadır. Bunun için KOBİ'lerin verimli çalışmaları, ayakta kalmaları, verimliliklerini artırmaları, yeni pazarlara açılmaları, ürün yelpazelerini çeşitlendirmeleri, ihracat değerlerini artırmaları, çalışan sayılarını korumaları ve artırmaları ülkeler için önemli önem arz etmektedir. Bunun için ekonomiyi yönetenler KOBİ'leri güçlü kılmak için farklı önlemler almaktadırlar. KOBİ'leri güçlü kılmak için onlara verilen değişik destekler arasında en önemlisi finansman desteğidir. KOBİ'lere finansman sağlamak veya finansman sağlayacak kurum ve kuruluşları teşvik etmek, devletlerin hedefleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmada KOBİ'lerin farklı ülke ve bölgelerdeki farklı tanımları ve tanımlar arasındaki farklar üzerinde durulmuştur. KOBİ'lere destek veren yurt dışı ve yurt içi kurum ve kuruluşların isimleri ve KOBİ'lere sağlanan destek türleri incelenmiştir. Türkiye ve Dünya ekonomisindeki KOBİ'lere kredi veren kurum ve kuruluşlardan bahsedilmiştir. Kredi türleri ve krediyi kullandırma koşulları incelenmiştir. Kredi sağlayan özel bankaların karlılıklarını korumak amacıyla KOBİ'lerden istedikleri teminatlar araştırılmıştır. Kredi alım aşamasında teminat sıkıntısı çeken KOBİ'lere destek veren kurumlar ve bu kurumların hangi şartlarla hangi KOBİ'lere destek verdikleri grafik ve tablolar yardımıyla anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Small and medium-sized enterprises (SMEs) have an important place both in global economy and in our country. They provide dynamism into economy, contribute exporting shares, employement, add value for development of country and bring foreign currency. SMEs constitute more than 90% of businesses in the most of the countries in the world. These values make SMEs indespencible for economic development. Therefore, it is curicial for countries that SMEs keep their activities, working efficient, surviving, increasing productivity, entering new markets, increasing products variety, improving value of exporting, keeping and increasing number of employees. Thus, key decision makers in economy take important steps to sustain the strengths of SMEs. One of the most important supports is financial one to foster SMEs strengths. To provide financial support and encouroge other institutions and organizations to be involved in financial support for SMEs are among the objectives of states. In this work, SMEs definitions and differences are highlighted in different countries and regions. In addition, it was investigated what are the names and support types of domestic and foreign institutions and organizations that support SMEs. It was mentioned about institutions and organizations, which support SMEs with credits in Turkey's and world's economy. Types of credits and conditions are investigated. Furhermore, it was investigated what are the demanding warranties of private banks, which provide credits for SMEs to keep their profitibility. It was described in graphics and tables under what conditions institutions and organisations support SMEs that have deposit difficulty for credit application.