Whatsapp: A mobile instant messaging tool to enhance students' writing performance through dialogue journaling
Whatsapp: Diyalog tarzı günlük yazma tekniği ile İngilizce yazma becerisini geliştirmeye yönelik mobil bir anlık mesajlaşma aracı
- Tez No: 497568
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP BANU KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: WhatsApp, dil öğrenme yöntemi olarak WhatsApp, diyalog tarzı günlük yazma, İngilizce yazma becerisi, yabancı dil olarak İngilizce, geleneksel yöntem ile diyalog tarzı günlük yazma, mobil öğrenme, sosyal medya, WhatsApp, dialogue journaling, writing performance, achievement in writing, English as a foreign language, pen and paper dialogue journaling, mobile learning, social media
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Karma metod dizaynı ile yürütülmüş olan bu çalışma, WhatsApp ve geleneksel kağıtkalem diyalog tarzı günlük yazma tekniklerinin, üniversite öğrencilerinin İngiliz dilinde yazma becerilerine olan etkisini ölçmeyi ve bu iki tekniği İngilizce yazma becerisi üzerindeki etkileri ile öğrencilerin bu teknikleri İngilizce derslerinde kullanmaya karşı tutumları açısından karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmaya, Türkiye'nin güney doğusunda yer alan Batman Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde okuyan kırk beş öğrenci katılmıştır. Katılımcılar, kendilerine önceden uygulanan ve sonunda yazma becerisini ölçen bir sorunun yer aldığı bir bilgi anketinin verilerine dayanarak, WhatsApp diyalog tarzı günlük yazma grubu (WDJ), kağıt-kalem diyalog tarzı günlük yazma grubu (PapDJW) ve kontrol grup olmak üzere her biri on beş öğrenciden oluşan üç gruba ayrılmış, ardından bu gruplarla bir ay boyunca farklı aralık ve miktarlarda çalışılmıştır. Çalışmanın birlikte yürütüldüğü iki deney grubu, (WhatsApp DJW and Pap DJW) her biri farklı konuda olmak üzere; haftada üç, ayda toplam on iki kez uygulama seansına maruz kalmışken, kontrol grubundan haftada üç saat olan ders içi aktivitelerinin dışında farklı hiçbir uygulama ya da aktivite beklenmemiştir. WhatsApp grubundaki öğrencilerden, araştırmacının da dahil olduğu bir WhatsApp grubunda, her uygulama başlamadan yarım saat önce araştırmacı tarafından verilen konu hakkında çevrimiçi tartışma ve paylaşımda bulunmalarını beklenmiş; kağıt kalem grubundaki öğrencilerden ise, her birine araştırmacı tarafından önceden tedarik edilmiş bireysel bir günlük defterine, yine aynı konularla ilgili sorulara cevap vermeleri ve onları yorumlamaları istenmiştir. Araştırmada kullanılan veriler bütün gruplara uygulanan ön ve son test tekniğiyle toplanmıştır. Ayrıca uygulamanın son seansında öğrencilerden, söz konusu teknikleri kullanmaya karşı tutumlarını ölçmek amacıyla, açık uçlu sorulardan oluşan bir tutum testi -karşılıklı diyaloglar içerisinde- uygulanmıştır. Öğrencilere uygulanan ön ve son testler, çalışmanın güvenirliğinin sağlanması açısından, biri araştırmacı olmak üzere aynı üç farklı İngilizce öğretmeni tarafından“yazma sınavları için analitik puanlama ölçeği”(Hemmati&Saltanpour, 2012) kullanılarak puanlanmış ve bu puanların ortalamaları hesaplanmıştır. Her üç grubun ön ve son testleri arasında ve grupların kendi içlerinde genel yazma becerisi ve alt yazma becerileri açısından anlamlı farklılıklar olup olmadığını ortaya çıkarmak için, testlerden elde edilen nicel sonuçlara SPSS (Statistical Packages for Social Sciences) sürüm 21 veri analiz programı kullanılarak Eşleştirilmiş İki örneklem t Testi ve ANOVA (One-way analysis of variance) testleri uygulanmıştır. Diğer yandan, öğrencilere uygulanan tutum anketinden elde edilen nitel veriler için detaylı bir içerik analizi yapılmıştır. Söz konusu verilerin analizinin sonucunda, bütün grupların son testte ön teste göre genel yazma becerisi açısından anlamlı bir başarı sergiledikleri görülmüştür. Ancak yazma becerisinin alt becerileri olan içerik, organizasyon, kelime, gramer ve teknik beceriler ele alındığında; kağıt-kalem grubunun her beş beceride de son testte ön teste göre anlamlı bir başarı gösterdikleri görülmüşken, WhatsApp grubu öğrencilerinin kelime becerisi, kontrol grubu öğrencilerinin ise organizasyon becerileri açısından diğer dört beceride olduğu gibi son testte anlamlı bir başarı gösteremediği ortaya çıkmıştır. Araştırmadan elde dilen diğer bir bulgu ise; her üç grup kıyaslandığında aralarında ne genel yazma becerisi ne de alt yazma becerileri açısından anlamlı bir farklılık gözlenmediğidir. Son olarak, bu araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin kağıt-kalem ve WhatsApp diyalog günlüğü yazma tekniklerinin İngilizce yazma derslerinde kullanılmasına karşı olumlu tutumlara sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Conducted in a mixed method design, this study attempts to explore the effects of WhatsApp and Pen and Paper dialogue journaling techniques on university students' writing performance in English language and also to compare their efficacy in terms of both writing success and students' attitudes toward the incorporation of these techniques into EFL classes. Forty-five freshmen students from Sociology department of Batman University, a state university in the south-east of Turkey, participated in the current study in three homogenous groups of 15, namely WhatsApp dialogue journaling (WDJ), pen and paper dialogue journaling (Pap DJW) and the control group, with respect to their writing success and the information they provided on a pre-questionnaire. The two experiment groups (WDJ and Pap DJW) received 12 treatment sessions having the same topics in each session while the control group had no treatment except weekly class requirements. During each session, students in WDJ group were expected to create online dialogues on the previously provided topics by the researcher through an online WhatsApp group on their smartphones in contrast to Pap DJW group who were required to respond their teacher with almost one page individual entries regarding the same topics as the compared group. Data relating to the efficacy of the two dialogue journal writing techniques on students' English writing skills were collected through a pre and post writing test administered to all groups. Considering the question on students' attitudes, both experiment groups were expected to answer an open ended questionnaire, including four questions, at the last treatment session. To ensure the reliability of the study, the results of the pre and post tests were scored by the same three English teachers through an analytic scoring scale for writing exams (adapted by Hemmati & Soltanpour, 2012). To analyze the quantitative results obtained from the pre and posttests, the researcher employed Paired-Samples T-test and one-way analysis of variance (ANOVA) to determine the differences in scores among the three groups. On the other hand, for the qualitative data provided by the open ended questionnaire on attitudes, a content analysis was applied. Upon analyzing the relevant data, all groups showed a significant progress in overall writing proficiency on the posttests when compared with their pretests. However, regarding the components of the writing skill namely organization, grammar, content, vocabulary and mechanics skills, vocabulary skills of WhatsApp group and organization skills of the control group were found to have not been affected significantly by the treatment or the class work as the other components while pen and paper group showed progress for all. Additionally, there was no significant difference among all these groups in terms of neither overall performance nor writing components. Finally, the participants in both pen and paper and WhatsApp group had positive attitudes towards integrating these dialogue journaling techniques into their writing.