Tiroid nodüllerinde TIRADS skorlamasının etkinliğinin araştırılması
The efficiency of TIRADS scoring in thyroid nodules
  1. Tez No: 497640
  2. Yazar: FATİH GÜLPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN KAVUKÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, TIRADS, tiroid, Ultrasonography, TIRADS, thyroid
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
TİROİD NODÜLLERİNDE TIRADS SKORLAMASININ ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI AMAÇ: Çalışmamızın amacı TIRADS skorlama sisteminin tiroidin nodüler büyümelerinde malign ya da benign etiyolojinin ortaya konulmasındaki etkinliğinin araştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmaya 155 olgudaki 172 tiroid nodülü dahil edildi. Olguların 131'i kadın 41'i erkekti.Tüm olgularda nodüller dijital radyoloji arşivindeki görüntüler tiroid ultrasonografisi konusunda 10 yıldan fazla deneyimi olan bir radyolog ya da 4 yıl deneyimli diğer radyolog tarafından retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm olgularda nodüllerin lokalizasyonu, solid ya da parsiyel kistik oluşu, boyutu, ekojenitesi, kenar özelliği, mikrokalsifikasyon varlığı, yüksekliğin genişlikten büyük olup olmaması değerlendirildi. Bu değerlendirmelerin sonucunda nodüllerin ekojenite, kenar özelliği, mikrokalsifikasyon varlığı, yüksekliğin genişlikten büyük olması özellikleri ile yapılan bir skorlama sistemi olan TIRADS skorları hesaplandı. Bu skorlamaya göre; normal tiroid bezi TIRADS 1; kistik nodüller, geniş santral kistik komponent içeren nodüller, spongioform morfolojideki nodüller, Hashimato tiroiditi zeminindeki hiperekoik nodüller TİRADS 2 (benign); solid komponent varlığı dışında kuşkulu özellik barındırmayan izo ve hiperekoik nodüller TİRADS 3 (olası benign); solid ve hipoekoik özellikte olan nodüller TİRADS 4a (düşük riskli), solid komponenti olup, hipoekojenite dışındaki malignite kriterlerinden birini içeren nodüller 4b(orta derecede riskli), hipoekojenite dışındaki herhangi iki veya üç kuşkulu kriter içeren nodüller TİRADS 4c(yüksek riskli), dört kuşkulu özellik içeren nodüller TİRADS 5(yüksek olasılıkla malign) olarak sınıflandırıldı. Tüm olguların sitolojik ve histopatolojik tanısı elde edildi. Tüm nodüllerin TİRADS skorları sitolojik ve histopatolojik tanı ile karşılaştırıldı. BULGULAR: 155 olguda bulunan 172 tiroid nodülü değerlendirildi. Bu nodüllerden 142'si benign, 30'u maligndi. Bu malign nodüllerden 26'sı papiller karsinom (23'ü klasik tip, 2'si foliküler varyant, 1'i onkositik varyant) iken 3 nodül medüller tiroid karsinomu, 1 nodül ise folliküler karsinom tanısı aldı. Tek değişkenli analizler sonucunda; belirgin hipoekojenite, kenar düzensizliği, mikrokalsifikasyon ve yüksekliğin genişlikten büyük olması gibi kuşkulu sonografik özellikler ile II nodülün malignitesi arasında anlamlı ilişki saptandı. Yapılan çok değişkenli analizde kuşkulu sonografik özellik sayısı arttıkça nodülün malignite riskinin arttığı görüldü. Bu değerlere göre malignite riskini en fazla arttıran özellik mikrokalsifikasyon varlığı oldu. Nodüllerin hangi TIRADS skorundan itibaren doku tanısı gerekliliği, üç ayrı cut-off değeri belirlenerek incelendi. Birinci grupta 1.5 cm den büyük TIRADS 3 nodüller ve daha yüksek TIRADS skorlu tüm nodüller yer aldı. Malignite açısından duyarlılık, ve negatif öngörü değeri yüzdeleri sırasıyla %100 ve %100 olarak hesaplandı. İkinci gruba TIRADS 4a ve daha yüksek skorlu tüm nodüller dahil edildi. Malignite açısından duyarlılık ve negatif öngörü değeri değeri yüzdeleri sırasıyla %90 ve %96,6 olarak hesaplandı. 3.gruba TIRADS 4b ve daha yüksek skorlu tüm nodüller dahil edildi. Malignite açısından duyarlılık ve negatif öngörü değeri yüzdeleri sırasıyla %76,7 ve %93,9 olarak hesaplandı. SONUÇ: Kuşkulu sonografik bulguların sayısına dayanan TIRADS skorlama sistemi tiroid nodüllerine yaklaşımda, nodüllerin malignite riskinin öngörüsünde ve İİAB kararının verilmesinde etkili bir skorlama sistemidir.
Özet (Çeviri)
THE EFFICIENCY OF TIRADS SCORING IN THYROID NODULES PURPOSE: The aim of this study is to evaluate the efficiency of TIRADS scoring system in the detection of malign or benign etiologic nodular growths of thyroid. MATERIALS AND METHODS: 155 patients with 172 thyroid nodules were included in this study. 131 of them were female and 41 of them were male. In all cases, nodules were evaluated retrospectively by a radiologist with more than 10 years experience in thyroid ultrasonography or another radiologist with 4 years experience. In all cases, localization of the nodules, solid or partial cystic formation, size, echogenicity, border characteristics, presence of microcalcification, height and width of nodule were evaluated. As a result of these evaluations, TIRADS is a scoring system that consists echogenicity, border characteristics, microcalcification, taller than wide shape of the nodules. According to this score; normal thyroid gland TIRADS 1; cystic nodules, nodules with large central cystic component, nodules in spongioform morphology, hyperechoic nodules in Hashimoto's thyroiditis TIRADS 2 (benign); iso and hyperechoic nodules without suspected features other than solid component presence TIRADS 3 (probably benign); solid and hypoechoic nodules TIRADS 4a (low suspicion) is a solid component of nodules containing one of the non-hypoechoic malignancy criteria 4b (intermediate suspicion), nodules containing any two or three suspicious criteria other than hypoechoic TIRADS 4c (high suspicion), four suspected nodules with features were classified as TIRADS 5 (highly likely malignant). Cytologic and histopathological diagnosis of all cases were obtained. TIRADS scores of all nodules were compared with cytologic and histopathological diagnosis. RESULTS: 172 thyroid nodules in 155 cases were evaluated. 142 of these nodules were benign, 30 were malignant. 26 of these malign nodules were diagnosed as papillary carcinoma (23 as classical type, 2 as follicular variant, 1 as oncocytic variant), 3 nodules diagnosed as medullary thyroid carcinoma and 1 nodule diagnosed as follicular carcinoma. As a result of univariate analyzes; suspicious sonographic features such as significant hypoechogenicity, border irregularity, microcalcification and taller than wide shape were found to be significantly IV associated with nodule malignancy. As the number of suspicious sonographic features increased in multivariate analysis, the risk of malignancy of the nodule was increased. Microcalcification was the most important factor that increases malignancy risk. In the first group, there were 1.5 cm large TIRADS 3 nodules and all nodules with higher TIRADS score. Sensitivity and negative predictive values were calculated as 100% and 100%, respectively. The second group included all nodules with TIRADS 4a and higher scores. Sensitivity and negative predictive value scores for malignancy were calculated as 90% and 96.6%, respectively. The 3rd group included all nodules with TIRADS 4b and higher scores. Sensitivity and negative predictive value fractions for malignancy were calculated as 76.7% and 93.9%, respectively. CONCLUSION: The TIRADS scoring system, based on the number of suspicious sonographic findings, is an effective scoring system in approach to thyroid nodules, predicting the risk of malignancy of the nodules and decision of FNAB.