Akut lenfoblastik lösemi tedavisi alan çocuklarda akut toksisite, genel ve olaysız sağkalımın değerlendirilmesi
Evaluation of acute toxicity, overall and event-free survival in children with acute lymphoblastic leukemia treatment
- Tez No: 497684
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYÇİCEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Onkoloji, Hematology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Akut lenfoblastik lösemi, olaysız sağkalım, sağkalım oranı, Acute Lymphoblastic Leukemia, Event-free survival, Survival rate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Bu çalışma akut lenfoblastik lösemi tedavisi alan çocuklarda akut toksisite, genel ve olaysız sağkalımı değerlendirilmek maksadıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Kliniği'nde 2012-2017 yılları arasında tanı ve tedavi almış 1-18 yaş arasındaki 129 akut lenfoblastik lösemi hastasının tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların cinsiyet, risk grupları, santral sinir sistemi tutulumu, akut toksisite, remisyon, nüks, ölüm durumları, genel ve olaysız sağkalım ile değerlendirildi. Genel sağkalım, tanı anından hastanın en son görüldüğü tarihe kadar geçen süre; olaysız sağkalım süresi ise remisyondan olay (indüksiyon başarısızlığı, relaps ve ölüm) tarihine kadar ya da hastanın son görüldüğü tarihe kadar geçen süre olarak tanımlandı. Grupların sağkalım oranları Kaplan Meier metodu ile hesaplandı, log rank testi ile kıyaslandı. Bulgular: Çalışmamızdaki olguların 86'si (%67) erkek, 43'ü (%33) kızdı. Tanı anındaki ortalama yaş erkeklerde 6.9±4.46; kızlarda 5.6±4.01 idi. Vakalardan 17 olgu (%13) standart risk, 76 olgu (%58) orta risk ve 36 olgu (%27) yüksek risk grubundaydı. Üç vaka (%2.3) indüksiyon tedavisi sırasında akut toksisiteye bağlı olarak kaybedildi. Ortanca takip süresi 25 ay (değer aralığı 1-65 ay) idi. Hesaplanan 5 yıllık genel ve olaysız sağkalım sırasıyla %88±4.6 ve %78±4.1 bulundu. Standart risk, orta risk ve yüksek risk grupları için 5 yıllık genel sağkalım sırasıyla %945.7, %92.9±3.1 ve %59.313; olaysız sağkalım ise sırasıyla %945.7, %86.64.2 ve %49.910 olarak hesaplandı. Sonuçlar: Sonuçlarımız mevcut ortanca takip süresi ile standart ve orta risk grubu genel ve olaysız sağkalımların iyi düzeyde olduğunu göstermektedir. Çalışma daha uzun takip süreleriyle tekrarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of acute toxicity, overall and event-free survival in children with acute lymphoblastic leukemia treatment ABSTRACT Aim: The aim of the study is to evaluate acute toxicity, overall and event-free survival of childen with acute myeloid leukemia (ALL) Patients and Methods: This study includes restrospective analysis of the medical records of 129 pediatric acute lymphoblastic leukemia patients between the age of 1-18 years that diagnosed and/or treated from 2012 to 2017 at Pediatric Hematology and Oncology Clinic at Kanuni Sultan Süleyman Research and Education Hospital. Gender, risk group, central nervous system involvement at diagnosis, relapse and mortality status of patients, overall and event-free survival were evaluated. Overall survival was defined as the time from the date of diagnosis to death from any cause or the date of last contact. The duration of event-free survival (EFS) was defined as the time from remission until the date of failure (induction failure, relapse or death) or until the date of last contact for all event-free survivors. The Kaplan–Meier method was used to estimate survival rates. The survival of two groups was compared with each other by the log rank test. Results: Eigthy-six (66%) patients were boys and fourty-three (33%) were girls. The mean age at diagnosis was 6.9±4.46 in males; in girls was 5.6±4.01. Seventeen (13%) patients were classified as standard risk, seventy six (58%) were intermediate risk, and thirty six (27%) were high risk. Three patients (2.3%) died due to acute toxicity during induction therapy. The median duration follow-up was 25 months (range 1-65 months). The estimated 5-year overall survival and event-free survival were 88±4.6% and 78±4.1%, respectively. The estimated 5-year OS for standart, intermediate and high risk group were 945.7%, 93%3.1 and 5913%, respectively, and EFS were 94±5.7%, 86.64.2% and 49.910%, respectively. Conclusion: The OS and EFS for standard and intermediate risk group were favorable current median follow-up. The study should be repeated longer follow-up periods.