Bir eğitim aile sağlığı merkezine kayıtlı üreme çağındaki kadınların sağlık okuryazarlığının obstetrik kararları üzerindeki etkisinin belirlenmesi
In this study, it was aimed to investigate the effects of health literacy on obstetric decisions in women of reproductive age living in our region
  1. Tez No: 497714
  2. Yazar: ESRA BEŞİR MAHSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Okuryazarlığı, HLS-EU Ölçeği, Gebelik, Emzirme, Aşı, Periyodik Muayene, Health Literacy, HLS-EU Scale, Pregnancy, Breastfeeding, Vaccination, Periodic Examination
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmada, bölgemizde yaşayan üreme çağındaki kadınlarda sağlık okuryazarlığının obstetrik karaları üzerindeki etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma Ocak 2018-Nisan 2018 döneminde Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bağlaraltı Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden, 15-49 yaşlarında 400 kayıtlı kadın birey üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmada hastaların sosyo-demografik özelliklerini sorgulayan bir anket formu ve sağlık okuryazarlık düzeyini ölçmek için Türkçeye çevrilmiş Sağlık Okuryazarlığı Anketi – Avrupa Birliği (SOYA-AB) anketleri kullanıldı. Bulgular: Araştırma sonucunda bölgemizde yaşayan üreme çağındaki kadınlarda sağlık okuryazarlığı %7,5 oranında yeterli/mükemmel olarak tespit edilmiştir. Bebeğini 12 ay emziren annelerin sağlık okuryazarlığı hastalık önleme puanları hiç emzirmeyen veya 12 aydan daha uzun süre emzirenlere göre yüksek bulunmuştur. Kadınların eğitim durumları SOY puanları ile ilişki bulunmuştur. Gelir durumu iyi olanların SOY puanları yüksek saptanmıştır. Sağlık okuryazarlığı, obstetrik kararlardan gebelikte OGTT yaptırma ve gebelikte tetanoz aşısı ve grip aşısı yaptırma konuları üzerinde etkili bulunmadı. Katılımcılardan ikili tarama testi yaptıranların, SOY puanlarının hastalık önleme konusunda daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Bölgemizdeki üreme çağındaki kadınlarda sağlık okuryazarlığı oranları çok düşüktür. Sağlık okuryazarlığının obstetrik kararlar üzerine etkisi sınırlıdır. Kadınlarda sağlık okuryazarlığını iyileştirmek aile sağlığı üzerine doğrudan etki yapacaktır. Daha sağlıklı bir gelecek için kadınların sağlık okuryazarlığını iyileştirmek öncelikli bir hedef olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the effects of health literacy on obstetric decisions in women of reproductive age living in our region. Materials and Methods: This study was carried out on 400 registered women aged 15-49 who voluntarily participated in the survey to the Bursa Higher Education and Research Hospital Bağlaraltı Education Family Health Center in January 2018-April 2018 period.In the survey, a questionnaire questioning the socio-demographic characteristics of the patients and a Turkish translated Health Literacy Survey-European Union (SOYA-AB) questionnaire were used to measure the level of health literacy. Results:As a result of the research, in the reproductive age women living in our region, the health literacy was determined as 7.5% adequate / excellent.Mothers who breastfed their baby for 12 months were found to have higher levels of health literacy than those who did not breastfeed or who breastfed for longer than 12 months. The educational status of women was correlated with SOY scores. Those with good income have higher scores on SOY.Health literacy was not found to have an impact on obstetric decisions to have OGTT in pregnancy and tetanus vaccination and influenza vaccination in pregnancy. Participants who had a dual screening test were found to have higher SOY scores in terms of disease prevention. Conclusions:The rates of health literacy are very low in women of reproductive age in our region. The impact of health literacy on obstetric decisions is limited. Improving health literacy in women will have a direct impact on family health. Developing women's health literacy for a healthier future should be a priority.