Rome IV' tanı ölçütleri kullanılarak genel pediatri polikliniğine başvuran süt çocuklarında fonksiyonel gastrointestinal hastalıkların sıklığının araştırılması ve etki eden faktörlerin belirlenmesi çalışması
Study on determination of functionalgastrointestinal diseases in infants who received thegeneral pediatric outpatient clinic by using rome ivdiagnostic criteria and determining the effectivefactors
  1. Tez No: 497724
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK BEŞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, fonksiyonel bağırsak, regürjitasyon, infantil kolik, Child, functional gastrointestinal system, regurgitation, infantile colic
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Genel pediatri polikliniğine herhangi bir nedenle başvuran 0-1 yaş arası süt çocukların, fonksiyonel gastrointestinal hastalıklar (FGİH) açısından 'ROME-IV' tanı ölçütlerine göre değerlendirilerek bu hastalıkların sıklığının saptanması, hasta çocukların demografik özellikleri ve beslenme şekilleri gibi özelliklerinin aynı yaş grubundaki sağlıklı çocuklara ait veriler ile kıyaslanması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.08.2017 ile 31.10.2017 tarihleri arasında genel pediatri polikliniğine herhangi bir nedenle başvuran 0-1 yaş arası 481 süt çocuğu değerlendirildi. Bu çocuklarda 'ROME-IV' tanı ölçütlerine göre FGİH tarandı. FGİH yakınmaları ile başvurup FGİH tanısı koyulan çocuklar ve FGİH yakınmaları dışında başka bir yakınma ile başvuran ancak hekim değerlendirmesi sonucu FGİH tanısı koyulan çocuklar çalışmaya dahil edildi. FGİH yakınmaları ile başvurup tanı alan olgular birincil FGİH, FGİH dışı bir nedenle başvurup değerlendirme sonucu tanı alan olgular ise ikincil FGİH olmak üzere iki grup oluşturuldu. FGİH tanısı koyulan çocukların aileleri, çalışmanın amacı ve içeriği hakkında bilgilendirildi. Ailelerden onam alındı. Her hastalık için ayrıca hazırlanan formlarda çocukların başvuru yakınmaları ve demografik özellikleri sorgulanarak, kaydedildi. Elde edilen veriler, Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları (TNSA)-2013 verileri ile karşılaştırıldı. Ayrıca her hastalık için elde edilen veriler birincil ve ikincil grup arasında da kıyaslandı. Bulgular: Muayene edilen 481 süt çocuğunun 28'inde FGİH saptandı (%5,8). Bu hastaların 7'sinde eşlik eden ikinci bir FGİH daha bulunmaktaydı. Çalışmada bebek regürjitasyonu sıklığı %4,1, infantil kolik sıklığı %2,2, bebek diskezisi sıklığı ise %0,62 olarak saptanmıştır. FGİH tanısı koyulan 28 olguda bakılan çeşitli demografik ve klinik özellikler, FGİH olmayanlar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Birincil ve ikincil FGİH grupları arasında yapılan istatistiksel karşılaştırmalardan anlamlı bir veri elde edilemedi. TNSA-2013 ile yapılan karşılaştırmalarda ise, herhangi bir zamanda anne sütü ile beslenme oranında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görüldü (p=0,0084). Sonuç: Çocukluk çağında görülen FGİH, tanısı ve tedavisi çoğunlukla kolay olan hastalıklar olmasına rağmen tanınmadığı durumda gereksiz yapılan tetkiklere neden olmaktadır. Tanı koyulamayan çocuklar ve aileleri psikososyal açıdan zorluklar yaşamaktadır. 'ROME-IV' tanı ölçütleri ile poliklinikte kolayca tanı alan hastaların; demografik özellikler ve beslenme biçimleri açısından sağlıklı çocuklarla olan ilişkisini aydınlatmak için daha kapsamlı çalışmaların gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: 0-1 year-old infants who admitted to the general pediatrics outpatient clinic for any reason are evaluated according to the 'ROME-IV' diagnostic criteria in terms of functional gastrointestinal diseases (FGID). The aim of our study was to determine the frequency of FGID and to compare the demographic and nutritional characteristics of sick children with those of healthy children of the same age group. Materials and Methods: Between 01.08.2017 and 31.10.2017, 481 infants aged 0-1 years who were admitted to the general pediatrics outpatient clinic for any reason were evaluated. These children were screened for FGID according to the 'ROME-IV' diagnostic criteria. Children with FGID complaints who are diagnosed with FGID and children who were diagnosed with FGID and those who applied with a complaint other than FGID complaints but who were evaluated by the physician, were included in the study. The cases that were diagnosed with FGID complaints were the primary group and the other children were the secondary group. Families of children diagnosed with FGID were informed about the purpose and content of the study and received informed consent. For each disease, the forms that were also prepared were recorded by questioning the children's complaints and their demographic characteristics. The resulting data were compared with Turkey Demographic and Health Surveys-2013 (TNSA). Also, the data obtained for each disease were compared between the primary and secondary groups. Results: Functional gastrointestinal diseases was detected in 28 of the 481 infants examined (5,8%). Seven of these patients were accompanied by a second FGID. Infant regurgitation frequency was found to be 4.1%, infantile colic frequency was 2.2% and infantile dyschezia frequency was 0.62%. There were no significant differences in the demographic and clinical features of the 28 cases diagnosed with FGID, among those without FGID. There were no statistical significant differencies between the primary and secondary FGID groups. In comparison with the 'TNSA-2013', there was a statistically significant difference in the rate of feeding with breast milk at any time (p = 0,0084). Conclusion: Childhood FGID, diagnosis and treatment are mostly easy. However, in case of unrecognized, it causes unnecessary investigations. Children and families whose diagnoses can't be diagnosed are experiencing psychosocial difficulties. Patients easily diagnosed with outpatient clinics with 'ROME-IV' diagnostic criteria. We think that more extensive studies are needed to clarify the relationship between sick and healthy children and their demographics and nutrition patterns.