Mide kanseri nedeniyle radikal gastrektomi ve bursektomi yapılan hastalarda erken dönem morbidite ve mortalite
Early period morbidity and mortality in radical gastrectomy and bursectomy due to stomach cancer
- Tez No: 497758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: mide kanseri, radikal rezeksiyon, bursektomi, komplikasyon, gastric cancer, radical resection, bursectomy, complication
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada radikal mide rezeksiyonlarında yapılması önerilen bursektominin ameliyat sonrası erken dönem morbidite ve mortalite üzerine etkisi olup olmadığını tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde 2010 -2013 yılları arasında mide kanseri tanısı ile cerrahi işlem yapılan 50 olgu geriye dönük olarak incelendi. Bu olgulardan 34'üne total gastrektomi yapıldığı belirlendi. Olguların %14'üne ilave rezeksiyon yapıldı. Olguların yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu, T, N, M, evre, tümör diferansiyasyonu, tümör çapı, yapılan cerrahi işlem, rezeksiyon tipi, diseke edilen toplam lenf nodu sayısı, metastatik lenf nodu varlığı, komplikasyonlar, cerrahi mortalite, ve transfüzyon miktarı belirlendi. Çalışma verileri sayı, yüzdelik, ortanca değer olarak değerlendirilirken; gruplar arasındaki farklılıklar Ki-Kare testleri (Pearson Chi-Square, Continuity Correction, Fisher's Exact Test ve Mann Whitney U ) ile hesaplandı. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan mide kanserli 50 olgunun 28'ine bursektomi, 22'sine bursektomisi olmadan gastrektomi yapıldı. Bursektomi grubunda 3 (%6) hastada mortalite görüldü. Non- bursektomi grubunda mortalite görülmedi. Her iki grup için toplam morbidite %22 olarak görüldü. Major cerrahi komplikasyonlardan pankreatik fistül, anastomoz kaçağı, intraabdominal abse ve kanama açısından her iki grup açısından anlamlı bir fark olmadığı bulundu. Kan replasmanı ve hastanede kalış süreleri açısından da bursektomi ve non bursektomi grupları arasında istatistiki bir fark olmadığı görüldü. Sonuç: Bursa omentalisin boşluğu kapalı bir alan olmakla birlikte foramen winslow ile periton boşluğuna açılır. Bursa omentalisin rezeksiyonu mide kanserlerinde serbest tümör hücrelerinin peritona ekim sıklığını azalttığı ileri sürülmektedir. Bizlerinde yapmış olduğu randomize kontrollü çalışmada da, deneyimli cerrahlarca güvenli ve komplikasyon oranları artmadan bursektomi ile D2 gastrektomi gerçekleştirilebilmektedir. Başka çalışmalarla teyid edilmesi gerekmesine rağmen bu çalışmada T3 ve T4 tümörlü hastalarda cerrahi kür elde etme şansı varsa bursektomi yapılmasının daha doğru olduğu sonucuna ulaşmış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The purpose of this study is look into bursectomy in radical resection of the stomach the early postoperative morbidity and mortality was aimed to determine whether the effect. Materials and Methods: Between 2010 and 2013, 50 gastric cancer patients were retrospectively evaluated who was treated surgically in General Surgery clinic of İstanbul Bağcılar Education and Research Hospital. It was observed that tumor s of the 34 patients performed total gastrectomy. 14% of these patients performed additional resection. Age, gender, tumor localisation, T, N, M, stage, tumor differentiation, hysthologic type, surgery type, resection type, count of dissected lymph nodes, metastatic lymph nodes, ratio of metastatic lymph nodes, complications, morbidity and mortality of these patients were analyzed. For detecting the effects of these factors upon survival, logictic regression analysis was performed. Survival times were analyzed with chi-square method. Results: A total of 50 primary gastric cancer patients were included in the bursectomy group (n=28) and the non-bursectomy group (n=22). The mortality rate of bursectomy group was 6% (n:3). No mortality was seen in non-bursectomy group. Overall morbidity rates were 22%.The incidence of major postoperative complications including pancreatic fistula, anastomotic leakage, abdominal abscess and hemorrhage, were not significantly different between the two groups. The blood replacement and the length of hospital stay were not found statistically different in significance between bursectomy and non-bursectomy group. Conclusion: The cavity of bursa omentalis is not a closed chamber, but opens to the abdominal space through the foramen of winslow. Resection of the bursa omentalis, the most frequent site of peritoneal seeding from the stomach, may eliminate the majority of cancer cells seeded within the peritoneum.İn our randomized controlled trial, experienced surgeons safely performed D2 gastrectomy with bursectomy without increasing major surgical complications. Although further studies have to be verified to this study, Surgical cure in patients with T3 and T4 tumors, the chance of obtaining more accurate if done bursectomy We have reached the conclusion that.