Coğrafi ve kent bilgi sistemleri: Ankara Etimesgut, Çankaya ve Keçiören belediyesi uygulamaları ve sorunları
The geographical and urban information systems: Ankara Eti̇mesgut, Çankaya and Keçi̇ören municipalities applications and problems
  1. Tez No: 497875
  2. Yazar: NURETTİN AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: CKBS, Etimesgut, Çankaya ve Keçiören Belediyeleri, Uygulama ve Sorunları, Kent Bilgi Sistemleri, CKBS, Etimesgut, Çankaya and Keçiören Municipalities, Implementations and Problems, Urban Information Systems
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bilişimin hızla önem kazandığı günümüzde yerel yönetimlerin bilgi teknolojisine uyum sağlaması, kentsel faaliyetlerini sürdürebilmesi, kaliteli ve güvenilir yönetimsel verilere ulaşabilmesi, elde edilen verilerin doğru analiz edilerek sağlıklı kararlar alınabilmesi, veri üreten kurumlar ile e-devlet portalıyla uyum sağlayabilmesi ancak Coğrafi Kent Bilgi Sistemlerinin doğru ve yerinde kullanmasıyla mümkündür. Türkiye'de Coğrafi Kent Bilgi Sistemlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi ve geliştirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluş ile belediyeler tarafından başlatılan projeler hayata geçirilmiş olup, halen çalışmaları devam eden projeler de bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı; 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunun ilgili maddeleri gereği kurulup-işletilmesi zorunlu bulunan“Coğrafi ve Kent Bilgi Sistemlerinin”Ankara Büyükşehir ilçe belediyeleri olan Etimesgut, Çankaya ve Keçiören'deki uygulamalar ile sorunların tespit edilerek olumlu sonuçların artırılabilmesi için nelerin yapılabileceği hakkında çözüm önerilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Adaptation of local governments to information technology in our day where informatics becomes more of an issue, being able to maintain their urban activities, attain reliable managerial data of high quality, to take healthy decisions by analyzing accurately the data acquired, to adapt themselves to data-generating institutions and e-government portal, is possible only in case, they use Geographical Urban Information Systems correctly and befittingly. In order to implement and develop Geographical Urban Information Systems more effectively and efficiently in Turkey, projects initiated by several public authorities establishments and organizations and municipalities, especially the Ministry of Environment and Urban Planning being at first place, have been put into practice, whereas, there are projects still underway. The purpose of this study is; to set forth the solution proposals on what could be done to increase positive results by detecting the problems in Etimesgut, Çankaya and Keçiören which are district municipalities of Ankara Metropolitan Municipality, through applications of“Geographical and Urban Information Systems”which are mandatory to be established and operated as per respective articles of the Metropolitan Municipality Law No: 5216 and Municipality Law No: 5393.