Etik liderlik, lidere güven ve işgören performansı arasındaki karşılıklı ilişkiler üzerine: Ampirik bir çalışma
Ethical leadership, an empiric research on relation between reciprocal relations between trust in leader and employee performance
- Tez No: 497889
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ELÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Lidere Güven, İşgören Performansı, Ethical Leadership, Trust in Leader, Employee Performance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Liderlik, bir grup insanı belirli amaçlar etrafında bir araya toplayabilecek, bu kişileri neler yapabilecekleri konusunda harekete geçirebilecek bilgi ve yeteneklere sahip olma durumudur. Etik liderler, ahlaki anlamda çalışanlarına örnek oluşturarak, onların davranışlarını etkilerler. Birçok araştırmacı tarafından etik liderlik kavramı oldukça önemli bir kavram olarak değerlendirilmesine rağmen, Türkiye'de bu konuyla ilgili araştırma sayısı oldukça sınırlıdır. Bu tez çalışmasının amacı, etik liderlik, lidere güven, ve iş gören performansı kavramlarının birbiriyle olan karşılıklı ilişkilerini incelemektir. Araştırma kapsamında, İstanbul'da faaliyet gösteren 26 kamu ve özel sektör kurumunda (üretim, sağlık, gıda, hizmet, finans, ulaştırma, inşaat, ilaç ve bilişim) çalışan 500 kişiye anket dağıtılmış, bunlardan 496 adedi (413 adedi, özel, 83 adedi ise kamu kurumu çalışanlarından toplanmıştır) geri alınarak analize dâhil edilmiştir. Analizlerden elde edilen bulguların bazıları şu şekilde sıralanabilir: Gerek etik liderlik algısının gerekse lidere güvenin iş görenlerin performansıyla pozitif yönlü bir ilişkisi mevcuttur. Bununla birlikte etik liderlik ile lidere güven arasında da pozitif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Son olarak, yapılan analizlerde elde edilen bulgular ışığında yönetici ve araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Leadership is the state of having knowledge and talent to gather a group of people for specific purposes and to bring these people into action on what they can do. Ethical leaders, by being a good example to employees, affects their behaviors. Although ethical leadership is appraised as an important concept by many researchers, there is little research on this topic in Turkey. Aim of this thesis is to investigate mutual relationships of the concepts of ethical leadership, trust in leader and employee performance. Within the scope of that research, questionnaire is given to 500 employees who are working in 26 state and private owned company (production, health, food, service, finance, transportation, construction, medical and information technologies) operating in Istanbul; from them 496 (413 working in private and 83 working in state owned companies) collected and included in the analysis. Some of the evidence obtained from analyses are: There is positive correlation both between sense of ethical leadership and performances of employees and between trust to leader and performances of employees. In addition to these there is positive correlation between ethical leadership and trust to leader. Lastly, some suggestions are submitted to managers and future researches, in the light of evidences obtained by the analyses.