Motivation levels of in-service English teachers: From tradition to change
Hizmet-içi eğitim almış İngilizce öğretmenlerinin motivasyon düzeyleri: Gelenekselden değişime
- Tez No: 497933
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil, Motivasyon, İngilizce Öğretmenleri, Hizmet-içi Eğitim, Öğretmenler, Foreign Language, Motivation, English Teachers, In-service Training, Teachers
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Literatürde, hizmet-içi öğretmen eğitimi programlarına yönelik pek çok araştırma bulunmaktadır. Ancak, hizmet-içi eğitim alan İngilizce öğretmenlerinin motivasyonları ile ilgili çalışmaların sayısı oldukça sınırlıdır. Bu çalışma, yaş, cinsiyet, mezun olunan en yüksek kademe, mezuniyet alanı, mesleki deneyim, hizmet-içi eğitimin türü, çalışılan okul türü ve kademesi, hizmet-içi eğitim konuları, hizmet-içi eğitimin alındığı ülke ve hizmet-içi eğitimden haberdar oluş biçimi gibi bazı değişkenlerin etkisi altında yurt içinde ya da dışında hizmet-içi eğitim alan İngilizce öğretmenlerinin çalışma motivasyonlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, Türkiyedeki 130 hizmet-içi eğitim almış İngilizce öğretmeni katılımcı olarak yer almıştır. Çalışmada, hizmet-içi kurs katılım ölçeği ve öğretme motivasyonu ölçeğinin harmanlanmış hali olan bir anket, veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Veri analizinde, değişkenler ve anketin maddeleri arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere, bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Bulgular, öğretmenlerin hizmet-içi eğitim şekillerinden kısa eğitim kursları ve öğretmenlik uygulaması gibi en pratik versiyonlarını tercih etmesinin yanı sıra, öğretim becerileri, yaratıcılık, çocuklara yabancı dil öğretimi ve kelime öğretimi gibi alanlardan en fazla yararlandıklarını göstermektedir. Ayrıca, yüksek maliyet ve sınırlı okul desteği kurs katılımında önemli engeller olarak değerlendirilirken, devlet okullarında çalışan ve kadın öğretmenlerin öğretmeye daha motive olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, kursları kendi okulunda ya da Türkiyede alan öğretmenler, katılımcılar ve kursiyer-kurs veren arası iletişimin yetersiz olduğu, İngilizce yeterlilikleri ve çevrelerini geliştirememe ve yeterince izleme desteği alamama gibi konulardan yakınsalar da, hizmet-içi eğitim kursları genelde öğretmenlerin, özellikle özel okulda çalışan öğretmenlerin beklentilerini karşılamaktadır.
Özet (Çeviri)
Many studies are available in terms of in-service teaching training programmes in the literature, but studies on the motivation levels of in-service English teachers are quite limited. This study aims to find out the motivation levels of in-service English teachers taking trainings in Turkey and abroad under the effect of variables such as age, gender, the highest degree held by teachers, the subject of the highest degree, teaching experience, in-service training course forms, school degrees and school types where teachers work, in-service training course topics, countries where in-service training courses are held and ways of finding in-service training courses. 130 in-service EFL teachers in Turkey took part in the study as participants. A questionnaire that was a blended version of two scales; an INSET course participation survey and a motivation to teach scale was used to collect data. T-test and ANOVA were used to determine the relationship between the variables and questionnaire items in the data analysis process. The findings demonstrate that while teachers pick the practical forms of in-service training courses such as short training courses and teaching practice more, they utilize the subject areas directly related to ELT, such as teaching skills, creativity, teaching young learners and teaching vocabulary the most. It is also found that female and public school teachers are more motivated to teach, while high cost and limited school support are evaluated as the major obstacles for participation in the courses. As a result, in-service training courses meet the expectations of teachers, especially private school teachers in general, although teachers taking courses in their own school and Turkey complain about insufficient peer interaction, little trainer-participant communication, not being able to improve their English proficiencies and enlarge their networks and getting follow-up support.