Mükerrem Kamil Su'nun hayatı ve edebi kişiliği üzerinde bir araştırma
A research on the life and literary personality of Mükerrem Kami̇l Su
- Tez No: 497944
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mükerrem Kâmil Su, Cumhuriyet Devri, Balıkesir, roman, kısa hikâye, Mükerrem Kamil Su, The Republic Period, Balikesir, novel, short story
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
1904-1997 yılları arasında yaşayan ve eserlerini ağırlıklı olarak Atatürk ve İnönü dönemlerinde yayımlayan Mükerrem Kâmil Su, Cumhuriyet döneminde adından sıklıkla söz edilen bir kadın romancımızdır. 1922-1939 yılları arasında Balıkesir ve ilçelerinde yaşayan Mükerrem Kâmil Su, aynı zamanda söz konusu dönemde Balıkesir'in kültür ve edebiyatında da önemli bir yer edinmiştir. Balıkesir'de bir yandan romanlarını yazan Mükerrem Kâmil Su öte yandan Balıkesir'de çıkan çeşitli dergilerde makale, hikâye ve deneme türünde eserler neşretmiştir. Bu bakımdan özel anlamda Balıkesir'in genel anlamda devrinde gelişen genel Türk edebiyatında adından söz edilen Mükerrem Kâmil Su'nun nasıl bir edebî kişilik olduğunun araştırılması gereğinden hareketle böyle bir Yüksek Lisans tez çalışması yapılmıştır. Tez çalışmamızda ilk olarak Mükerrem Kâmil Su'nun ailesi ve çocukluğu, ardında eğitim hayatı, evlilikleri ve memuriyet hayatı üzerinde durulmuştur; ikinci olarak da yazı hayatı; ilk yazıları, Balıkesir dönemi, Ankara dönemi, son yazıları ve eserleri olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mükerrem Kamil Su, living between the years 1904-1997 and publishing her Works mainly in the term of Atatürk and İnönü, is our female novelist whose name was frequently cited in Republican Period. Living in Balıkesir and its districts between the years 1922-1939, Mükerrem Kamil Su took a significant place in Balıkesir's culture and literature at that time again. Writing her novels in Balıkesir on the one hand, Mükerrem Kamil Su published kind of Works as articles, stories and trials in various magazines in Balıkesir on the other hand. Therefore, in special for Balıkesir and in general for Turkish literatüre improving at that time, it was necesary to make a research about how a literary person Mükerrem Kamil Su was. Forth his reason, that master's thesis work was done. Inourmaster's thes is work, firstly, Mükerrem Kamil Su's family and childhood and then her education life, marriages and duty life are emphasized. Secondly; her writing life, first esays, Balıkesir period, Ankara period, her last articles and works are researched.