Özel dil kurslarına ait örgüt ikliminin öğretmenlerin örgütsel bağlılığına etkisinin incelenmesi
The analysis of the effect of the organizational climate at private language courses on the organizational commitment of teachers
- Tez No: 497986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, örgüt iklimi, özel yabancı dil kursları, öğretmenler, Organizational commitment, organizational climate, private language courses, teachers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı özel yabancı dil kurslarında çalışan yerli ve yabancı öğretmenlerin demografik özelliklerinin örgütsel bağlılıklarına etkisini ortaya koymak ve örgüt ikliminin örgütsel bağlılık üzerine olan etkisini göstermektir. Daha önce yapılan örgütsel bağlılık araştırmaları incelenmiş, ancak bu konuda dil kurslarında yapılmış herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul İli Ümraniye İlçesi'ne bağlı özel yabancı dil kurslarında çalışan Türk ve yabancı öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmadaki verileri toplamak amacıyla Halpin ve Croft (1963) tarafından geliştirilen“Örgüt İklimi Ölçeği”, Meyer ve Allen (1997) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması ilk olarak Wasti (2000) tarafından yapılan“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Özel dil kurslarında çalışan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile örgüt iklimi arasındaki ilişki cinsiyet, uyruk, medeni hal, çalışma şekli, öğretmenlerin mesleği seçme biçimlerine ve kıdem değişkenlerine göre incelenmiştir. Örgütsel bağlılık düzeyleri ile örgüt iklimi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan basit regresyon analizi sonucunda örgüt iklimi ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde güçlü bir ilişkinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to put forward how demographic features of native and foreign teachers working at private language courses affect organizational commitment and to show the effect of organizational climate on organizational commitment. The researches, which have been done in this field before, have been analyzed; however, no former research carried out at language courses has been found. The population of the study consists of native and foreign language teachers working at private language courses in Istanbul Umraniye.“Organizational Climate Scale”developed by Halpin and Croft (1963), and“Organizational Commitment Scale”developed by Allen and Meyer (1997), adapted to turkish by Wasti (2000) were used in order to collect data in the research. The correlation between organizational climate and organizational commitment of the teachers working at private language course was analyzed according to variables, such as teachers' gender, nationality, marital status, manner of work, choice of profession and seniority. As a result of the simple regression analysis to determine the correlation between the levels of organizational commitment and organizational climate, it's been found that there is a moderately strong and a positive way of correlation between organizational climate and organizational commitment.