Integrated hydrological model with visual basic programming for hydropower potential assessment in ungauged watersheds
Entegre hidrolojik modelleme ve görsel programlama kullanılarak ölçüm yapılmamış havzalarda entegre havza modellemesı
- Tez No: 498066
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yağış-akış modellemesi, Gen-ekspresyon programlama, Visual Basic Programlama, Akım süreklilik eğrisi, Hidroelektrik santral, Rainfall-runoff modeling, Gene expression programming, Visual Basic programming, Flow duration curve, Hydropower plant
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hidrolik Hidroloji ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada, nehir havzalarında hidroelektirk potensiyeli değerlendirme amacıyla Visual Basic Programlama kullanılarak Hidroelekrik Potansiyel Bölge Değerlendirme Programı (HPBDP) geliştirildi. Hidrolojik, meteorolojik ve ekonomik kriterlere dayanarak en uygun kanal tipi hidroelektrik santral kurulabilecek bölgeler elde etmek için bir araştırma algoritması geliştirildi. HPBDP havzayı düşü ve güç kriterleri için analiz etmek için çok farklı opsiyonlara sahiptir. HPBDP on uygulama formu ve bir havza haritası ile ihtiyaç duyulan girdi değerlerini alır ve sekiz çıktı tabloları havzayı tarar. HPBDP uygun her bir hidroelektrik santralin koordinatlarını, drenaj alanını, bağlama yapısı ve santralin yerlerini ve kotlarını, bağlama yapısı ile santral arasındaki mesafeyi, yaklaşık cebriboru uzunluğunu, kurulu gücü ve üretilen gücü hesaplamaktadır. HPBDP, Gen-Ekspresyon Programlama ile elde edilen matematiksel akım süreklilik eğri denklemlerini kullanarak yağış-akış modeli kullanır ve her bir santralin proje debisini tahmin eder. HEC-HMS modeli bu çalışmada hidrolojik yağış-akış modeli olarak kullanılmaktadır. Sonuçlar geliştirilen programın nehir havzalarında hidroelektirk potensiyel değerlendirmesindeki verimini ispat etmiştir. Türkiye'de Hurman Nehir Havzası kullanılarak geliştirilen program test edildi. Sonuçlara göre Hurman Havzası'nda hidroelektrik potensiyel, %20 ile %80 arasında değişen akım süreklilik değerleri ve % 85 proje verimliliği ile birlikte, 10,200 le 19,700 kW arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
A computer program called Hydropower Plant Site Assessment Program (HPSAP) is developed by using Visual Basic Programming with visual application interface in Microsoft Excel to assess the hydropower potential in river basins. A searching algorithm methodology to select optimum site to install the run of river hydropower plants is developed according to hydrological, metrological and economic criteria. HPSAP has several options to analyze the watershed for different head or power criteria. HPSAP has ten application forms to input the searching requirement criteria and eight outputs tables with one basin map to screen the locations of proposed plants. HPSAP estimates the locations coordinates and upstream drainage area for powerhouse and weir locations, elevation of powerhouse and weir, distance from weir to powerhouse, approximate penstock length, design head and generated power for each proposed run of river hydropower plants. HPSAP uses a flow duration curve mathematical expression developed by Gene expression programming to estimate the design discharge for the plant based on rainfall runoff model outputs. HEC-HMS model is used as hydrological rainfall runoff model in this study. The results prove the efficiency of the program to assess the hydropower potential in river basins. Hurman River in Turkey is selected to test the proposed program. The results indicated that the optimum hydropower potential of Hurman River ranged from 10200 to 19700 kW for flow frequency ranging from 20% to 80% and total project efficiency 85%.