Tipik gögüs ağrısı ile acil servise başvuran hastalardapatolojik elektrokardiyogram bulguları
Pathological electrocardiographic findings of patient with typical chest pai̇n that appli̇es to emergency service
- Tez No: 498070
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ HAKAN EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: EKG, Göğüs ağrısı, Akut koroner sendrom, EKG, Chest pain, Acute coronary syndrome
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Tipik göğüs ağrısı ile gelen hastada zaman yönetimi ve tanının hızlı konulup uygun tedavi prensibinin belirlenmesi çok önemlidir. Zamanla yarışılan her geçen dakikada mortalite ve morbiditeyi arttırdığı düşünüldüğünde erken tanı önemi artmaktadır. Buradan yola çıkarak tipik göğüs ağrısı ile acil servise gelen hastaların ilk Elektrokardiyogram (EKG) bulgularının tanınmasıyla; en sık görülen patolojik bulguları tespit ederek hem erken tanı ve tedavinin sağlanabileceği hem de yaşanacak kayıpların en aza indirilebileceğine inanmaktayız. Gereç Ve Yöntem: Çalışmaya katılmayı kabul eden tipik gögüs ağrısı olan 16 yaş üzeri yetişkin hastaların EKG'leri çekildi. 01 Kasım 2016 -01 Mayıs 2017 tarihleri arasında Acil servise tipik göğüs ağrısı ile başvuran hastaların demografik özelikleri patolojik EKG bulguları, kan parametreleri formlara kaydedildi. Sonraki ilk bir ay içerisinde hastaların kardiyak olay gelişip gelişmediği sorgulandı. Exitus olanlar kaydedildi. Daha önce EKG'sinde patolojik bulgular olanlar, kalp dışı nedenlerle EKG'sinde değişiklikler olanlar, çalışma sonrası takipten çıkanlar çalışma dışı bırakıdı. Bulgular: Çalışmamıza alınan hastaların çoğunluğunu (%63.0) erkek cinsiyet oluşturuyordu. Hastaların 79'u (33.6) koroner yoğun bakıma yatırılırken; 154 hasta taburcu edildi. Diyabeti olan başvurularda 3,87 kat daha fazla ST elevasyon tanısı konulmuştur. (OR 3.87 Cl %95)(güven aralığı:1,814-8,243). Diyabeti olan hastalarda ST elevasyonlu Miyokart Enfarktüsü geçirme ihtimallerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. T negatifliği cinsiyet ile ilişkili bulunmuştur (p=0,020). ST depresyon var olan grupta normallere göre yaş anlamlı yüksek bulundu (P=0,001). T negatifliği var olan grupta normallere göre yaş anlamlı yüksek bulundu (P=0,017). ST elevasyon gruplarında yaş bakımından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır(p=0,170). Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen verilere baktığımızda hastaların acile tipik göğüs ağrısı şikayeti ile başvururan hastalar olmasına rağmen Akut koroner arter hastalığı nispeten düşük oranda tespit edilmiştir. Yine de tipik göğüs ağrısı akut koroner sendrom tanısında yerini almaya devam edecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Time management in patients with typical chest pain is very important because it is important to determine the appropriate treatment principle. Early diagnosis increases when considering increasing the mortality and morbidity every minute of the time it races.From here, by recognizing the first electrocardiogram (ECG) findings of patients with typical chest pain that applies to emergency services, we believe that by detecting the most common pathologic findings, both early diagnosis and treatment can be achieved and most of the losses to be experienced can be reduced. Materials and Methods: ECGs of adult patients over the age of 16 years, which are typical chest pain that accepts to participate in the study, were withdrawn. Demographic of patients who applied with emergency characteristics chest pain between 01 November 2016 and 01 May 2017 were recorded in pathological ECG findings, blood parameters forms. Within the first month, patients were questioned whether they developed a cardiac event. Patients with Exituswas recorded. Patients with pathologic findings before ECG, those with changes in ECG due to non-cardiac reasons, those who were followed up after the study were excluded from the study. Findings: The majority of the patients (63.0%) were male gender.79 of the patients (33.6) were hospitalized with coronary intensive care; 154 (65.5) patients were discharged. Diabetic patients were 3.87 times more likely to have ST elevation diagnoses (RR 3.87 CI 95%) (confidence interval: 1,814-8,243).It shows that patients with diabetes are more likely to have ST elevation myocardial infarction. T negative was associated with gender (p = 0.020).ST depression was found to be significantly higher than the normals in the present group (P = 0.001). T-negative group was significantly higher than the normals (P = 0.017).No statistically significant difference was found in ST elevation groups (p = 0,170). Results: When we look at the data obtained from our study, acute coronary artery disease was found relatively low despite the fact that the patients were suffering from a typical chest pain complaint. Nevertheless, typical pain in the child will continue to take place in the diagnosis of acute coronary syndrome.