Beyaz nokta lezyonu oluşturulmuş dişlerde ve sağlıklı dişlerde debonding sonrası meydana gelen mine yüzey değişikliklerinin in vitro ortamda karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
Investigation of the enamel surface changes in teeth with artificially produced white spot lesions and healthy ones after debonding: An in vitro study
  1. Tez No: 498100
  2. Yazar: MAHMUT TANKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN UFUK TOYGAR MEMİKOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Debonding, mine çatlağı, beyaz nokta lezyonu, Debonding, enamel crack, white spot lesion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bonding sonrası çürük lezyonu oluşturulmuş dişler ile sağlıklı dişlerde, debonding sonrası meydana gelen yüzey değişikliklerini seramik ve metal braket gruplarında karşılaştırmalı olarak incelemektir. Materyal ve Metod: Çalışmada 60 adet sağlıklı premolar diş metal ve seramik braket uygulanmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Braket türlerinin yanı sıra beyaz nokta lezyonunun mine hasarına olan etkisinin incelenebilmesi için hafif dereceli lezyonlu(n=10), ileri dereceli lezyonlu(n=10) ve lezyon oluşturulmamış kontrol grubu(n=10) oluşturulmuştur. Tüm dişlere aynı bonding protokolü uygulanmıştır. Uygulama öncesi (T0), debonding sonrası(T1) ve yüzeyin temizlenmesinden sonra(T2) steromikroskobik inceleme ile mine yüzey değişiklikleri incelenmiştir. Bulgular: Seramik braket grubunda debonding sonucunda diş yüzeyinde kalan yapışık adeziv miktarı metal braket grubuna göre anlamlı derecede fazla bulunmuştur. Metal braket grubunda, T0 zamanındaki toplam çatlak uzunluğu ortalaması ile T2 zamanındaki toplam çatlak uzunluğu ortalaması arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamsız olduğu belirlenmiştir. Seramik braket grubunda, T0 zamanındaki toplam çatlak uzunluğu ortalaması ile T2 zamanındaki toplam çatlak uzunluğu ortalaması arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Çürük seviyesi hafif olduğunda hem metal hem de seramik braket grubunda T1 zamanındaki toplam kavitasyon alanı ortalaması ile T2 zamanındaki toplam kavitasyon alanı ortalaması arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsızdır. Çürük seviyesi ileri olduğunda hem metal hem de seramik braket grubunda T1 zamanındaki toplam kavitasyon alanı ortalaması ile T2 zamanındaki toplam kavitasyon alanı ortalaması arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Sonuçlar: Seramik braketlerin debondinginde çatlak boyu ortalamasında artış meydana gelmiştir. Braketin tüm yüzeyini saran beyaz nokta lezyonu debonding esnasında kavitasyon riski taşımaktadır. Kavitasyonlar özellikle adeziv artıklarının temizlenmesi esnasında meydana gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the surface changes after debonding in the ceramic and metal bracket groups in healthy teeth with and teeth with caries lesion created after bonding. Materiel and Method: In the study, 60 healthy premolar teeth were separated to two groups for application of metal and ceramic brackets. Mild lesion (n = 10), advanced lesion (n = 10) and non lesion control group (n = 10) were established in order to examine the effect of white spot lesions on enamel damage as well as bracket species. All teeth underwent the same bonding protocol. Enamel surface changes were examined by steromicroscopic examination before application (T0), after debonding (T1) and after surface cleaning (T2). Results: The amount of adhesive adhered on the tooth surface as a result of debonding in the ceramic bracket group was significantly higher than the metal bracket group. In the metal bracket group, it was determined that the difference between the total crack length average at T0 and T2 was statistically insignificant. In the ceramic bracket group, it was determined that the difference between the total crack length average at T0 and T2 was statistically significant. When the caries level is mild, the difference between the total cavitation area average at T1 and T2 is statistically insignificant in both the metal and ceramic bracket groups. When the caries level is advanced, the difference between the total cavitation area average at T1 and T2 is statistically significant in both the metal and ceramic bracket groups. Conclusion: Debonding of ceramic brackets increased the average crack size. The white point lesion surrounding the entire surface of the bracket carries the risk of cavitation during debonding. Cavities come into play especially during the cleaning of adhesive residues.