Sınıf III hastalarda yüz maskesi tedavisi ve iskeletsel ankraj destekli sınıf III elastik tedavisinin sert ve yumuşak dokulardaki etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of hard and soft tissues in class III patients face mask treatment and class III elastic treatment supported by skeletal anchorage
  1. Tez No: 498101
  2. Yazar: SİMGE BOYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN UFUK TOYGAR MEMİKOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: sınıf III maloklüzyon, yüz maskesi, miniplak, 3dMD, class III malocclusion, face mask, miniplate, 3dMD
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, büyüme ve gelişim dönemdeki iskeletsel sınıf III maloklüzyona sahip hastalarda, hızlı üst çene genişletmesi ile yüz maskesi uygulaması ve iskeletsel ankraj destekli intermaksiller sınıf III elastik kullanımının; sert ve yumuşak dokulardaki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Materyal ve Metot: İskeletsel sınıf III 34 hasta, hızlı üst çene genişletmesi ile miniplak (RME+MP) ve hızlı üst çene genişletmesi ile yüz maskesi (RME+YM) olarak iki gruba ayrılmıştır. Ortalama yaş ve tedavi süreleri sırasıyla RME+MP grubu için 136.6±2.89, 12.1±0.19 ay iken; RME+YM grubu için 129.8±3.48, 10.5±0.21 aydır. Her iki gruba da bonded RME apareyleri uygulanmıştır. RME+MP grubundaki hastalara, mandibulada lateral ve kanin dişler arasına miniplaklar yerleştirilmiştir. RME apareyindeki hooklardan miniplaklara uygulanan sınıf III elastiklerle, ilk ay tek taraflı 200 g sonrasında ise 300 g kuvvet verilmiştir. RME+YM grubunda, RME apareyinden Petit tipi yüz maskesine tek taraflı 300 g, 1 ay sonrasında ise 400 g kuvvet veren elastikler uygulanmıştır. Tedavi başında ve sonunda lateral sefalometrik radyografiler ve 3 boyutlu yüz görüntüleri (3dMD, Atlanta, GA, USA) alınmıştır. İstatistiksel analiz için, Student-t ve Eşleştirilmiş-t testleri kullanılmıştır. Bulgular: RME+YM tedavisiyle RME+MP tedavisine göre daha fazla maksiller ilerletme sağlanmıştır. Mandibular sagital değişimlerin benzer olduğu bulunmuştur. RME+YM grubunda maksiller keserler anlamlı derecede protrüze olurken, RME+MP grubunda mandibular keserler anlamlı şekilde protrüze olmuştur. RME+YM grubunda overjetteki artış daha fazladır. Yumuşak dokudaki fasiyal yükseklik ve konveksite RME+YM grubunda RME+MP grubuna göre daha fazla artış göstermiştir. Sonuçlar: Her iki tedavi yönteminde hem iskeletsel yapılarda hem de yumuşak doku profilinde olumlu değişimler meydana gelmiştir. RME+miniplak ankrajı ile yüz maskesinin istenmeyen etkileri azaltılsa da maksiller keser protrüzyonu ve vertikal değişimler tam olarak önlenememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the soft and hard tissue effects of the rapid maxillary expansion and face mask treatment compared with intermaxillary class III elastic treatment supported by skeletal anchorage in growing skeletal class III patients. Material and Method: Thirty-four skeletal class III patients were divided into two groups as rapid maxillary expansion with miniplate (RME+MP) and rapid maxillary expansion with face mask (RME+FM). The mean age and treatment duration of RME+MP group were 136.6±2.89, 12.1±0.19 months and RME+FM group were 129.8±3.48, 10.5±0.21 months respectively. Bonded RME appliance was performed in both groups. In RME+MP group miniplates were placed in between the mandibular lateral incisors and canines of each patient. Class III elastics were attached from the hooks on RME appliance to the miniplates producing 200 g of force for initial month and increased to 300 g for the rest of the treatment. In RME+FM group, the RME appliance and Petit-type FM was attached via elastics with 300 g force for the first month and increased to 400 g of force per side. Lateral cephalometric radiographs and three dimensional facial image (3dMD, Atlanta, GA, USA) were taken before (T1) and after the treatment (T2). For statistical analysis, Student-t tests and Paired-t tests were used. Results: Maxillary protraction was significantly more in RME+FM group compared with RME+MP. Mandibular sagittal changes were similar. Significant protraction of maxillary incisors in RME+FM group and significant protraction of mandibular incisors in RME+MP group were showed. The increases in overjet was found to be significantly more in the RME+FM group. The soft tissues in facial height and in convexity were increased more in RME+FM group than RME+ MP group. Conclusion: Favorable changes in both skeletal structures and soft tissue profile were observed with both treatment methods. The undesired effects of face mask therapy were reduced but maxillary incisor protrusion and vertical changes with RME and miniplate anchorage was not completely eliminated.