Kuzey Ege denizindeki dikenli vatoz Raja clavata (Linnaeus, 1758)'nın bazı biyolojik özellikleri
Some biological characteristics of Raja clavata (Linnaeus, 1758) in the North Aegean sea
  1. Tez No: 498253
  2. Yazar: KORAY CABBAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİDE ÇİĞDEM YIĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Raja clavata, Dikenli Vatoz, Yaş, Büyüme, Üreme, Beslenme, Ege Denizi, Raja clavata, Thornback Ray, Age, Growth, Reproduction, Feeding, Aegean Sea
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Kuzey Ege Denizi'nden 104 adet Raja clavata bireyinin boy-frekans dağılımı, toplam boy-toplam ağırlık ve disk genişliği-toplam ağırlık ilişkileri, cinsiyet oranları, yaş, büyüme, üreme ve beslenmesi araştırılmıştır. Toplam çalışılan bireyin %73,08'ni dişiler, %26,92'ni erkekler oluşturmuştur. Cinsiyet oranı, D:E 2,71:1 olarak belirlenmiştir. Dişilerde toplam boy 50,2 cm ve 89,9 cm (Disk genişliği; 33,4 cm─62,0 cm) arasında iken, erkeklerde 43,1 cm ile 82,7 cm (Disk genişliği; 30,7 cm─64,2 cm), arasında değişmiştir. Toplam boy (TL)-toplam ağırlık (TW) ve disk genişliği (DW)-toplam ağırlık (TW) ilişkileri sırasıyla, TW=0,0041TL3,10, r2=0,93 and TW=0,0178DW3,03 denklemleriyle tanımlanmıştır. Omur okumalarından elde edilen yaş verileri, von Bertalanffy büyüme parametrelerinin hesaplanmasında kullanılmıştır: Erkekler için, L∞=101,71 cm, K=0,18 y-1, t0=─0,07 y ve dişiler için, L∞=106,54 cm, K=0,16 y-1, t0=─0,28 y. Maksimum yaş erkekler ve dişiler için 8'dir. İlk eşeysel olgunluk boyu erkekler ve dişiler için sırasıyla, 70,9 cm ve 81,2 cm'dir. Gonadosomatik indeks ve gonadların makroskopik gözleminden, yumurtlama peryodu tüm yıl boyunca sürmektedir. Mide içeriği analizlerinde en çok tercih edilen türlerin krustase (%53,03 IRI) ve kemikli balıklar (%14,07 IRI) olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, total length-frequency distribution, total length-total weight and disc width-total weight relationships, sex ratios, age, growth, reproduction and feeding of the thornback ray (Raja clavata) were investigated using 104 specimens from the North Aegean Sea. Females made up 73,08% and males 26,92% of the total individuals studied. The F:M sex ratio was determined as 2,71:1. The total length of females and males ranged between 50,2 and 89,9 cm (Disc width: 33,4 cm─62,0 cm), and between 43,1 cm and 82,7 cm (Disc width; 30,7 cm─64,2 cm) respectively. The total length (TL)-total weight (TW) and disc width (DW)-total weight (TW) relationships were described by the equations; TW=0,0041TL3.10, R2=0,93 and TW=0,0178DW3.03, respectively. Age data derived from vertebrae readings were used to estimate the growth parameters of von Bertalanffy equation: L∞=101,71 cm, K=0,18 y-1, t0=─0,07 y for males and L∞=106,54 cm, K=0,16 y-1, t0=─0,28 y for females. The maximum age was 8 for males and females. Total length at first maturity of males and females were 70,9 cm and 81,2 cm, respectively. Using gonadosomatic index and gonadal macroscopic observation, the spawning period was lasted throughout the year. Stomach content analysis showed the most-preferred prey to be Crustacea (53,03% IRI) and Teleostei (14,70% IRI).