Kırşehir bölgesi nefelinli siyenitlerinden seramik sektörüne uygun hammadde üretimi
The production of appropriate raw materials for ceramic sector from Kirsehir region nepheline syenite
  1. Tez No: 498254
  2. Yazar: EMRAH DURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Nefelinli Siyenit, Safsızlık, Kuru Manyetik Ayırma, Flotasyon, Sinterleme, Ceramics, Nepheline Syenite, Impurity, Dry Magnetic Separation, Flotation, Sintering
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Seramik bünyelerin oluşturulmasında kil mineralleri, kuvars, alkali ve toprak alkali kaynağı endüstriyel hammaddeler kullanılmaktadır. Kil mineralleri fiziksel olarak bünyeye ham ve kuru mukavemet vermekle birlikte sinterleme sırasında kristal fazların oluşumunu sağlamaktadır. Toprak alkali ve alkali kaynağı hammaddeler ise kristal fazların oluşumunu desteklerken bünyedeki kuvarsın ergitilmesiyle cam oluşumunu sağlamaktadırlar. Seramik endüstrisinde özellikle yer karolarının pişiriminde sodyum kaynağı olarak albit veya potasyum kaynağı olarak mikroklin, ortoklas minerallerini içeren ergiticiler genellikle kullanılmaktadır. Bunların yanında yapısında sodyum ve potasyumu beraber bulunduran yüksek alkali içerikli nefelinli siyenit hammaddesinin seramik bünyelerde uygun şekilde kullanımı önem arz etmektedir. Ancak hammaddeler doğada saf halde bulunmamaktadırlar. Nefelinli siyenitlerin yapısındaki demir ve titanyum mineralleri pişirim sonrası bünye rengini koyulaştırmaktadır. Bunun yanında yapısındaki kalsiyumlu ve mika mineralleri pişirim sırasında gaz çıkışı ve genleşme kaynaklı karo yüzeyinde delikler oluşturarak kaliteyi olumsuz yönde etkilemektedirler. Bu tez kapsamında Kırşehir Bölgesi'nden alınan nefelinli siyenit hammaddesine değişik tane boyutlarında kuru manyetik ayırma ve flotasyon deneyleri yapılarak bu safsızlıkların uzaklaştırılabilirliği araştırılmıştır. Zenginleştirme deneylerinden elde edilen numuneler sinterlenerek yüzey pürüzlülüğü ve sinterleme sonrası özellikler bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Clay minerals, quartz, alkaline and alkaline-earth source industrial raw materials are used to compose of ceramic bodies. Clay minerals give green and dry strength physically to body while providing to form crystalline phase in the sintering process. As for that earth-alkaline and alkaline source raw materials ensure glass phase generation by melting quartz while promoting to develop crystalline phase. In ceramic industry, albite as sodium source and microcline, orthoclase as potassium source are utilized especially in floor tile sintering. In addition to all these, high alkaline source nepheline syenite, which comprises both sodium and potassium in the structure, has importance in terms of utilization in the ceramic bodies properly. However raw materials are not found in nature purely. Iron and titanium minerals in the nepheline syenite deepen the body color after sintering. Besides calcite and mica minerals in the structure affects production quality negatively by creating holes on the tile surface because of outgasing and thermal expansion difference in the sintering process. Within the scope of the study separating of impurities with dry magnetic method for different size distributions and flotation experiments from nepheline syenite was researched that was taken from Kırşehir region. Surface roughness and after sintering properties were investigated with the specimens which were taken from enrichment processes.