Portakal yetiştiriciliğinde kullanılan glyphosate-amin tuzunun farklı dozlarının toprak karbon mineralizasyonuna etkisi
The effect on soil carbon mineralization of different doses of glyphosate-amin salt used in orange cultivation
- Tez No: 498463
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNİYE SAĞLIKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Erzin, Karbon, Glyphosate-Amin, Herbisit, Mineralizasyon, Portakal
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 5251
Özet
Bu çalışma, Hatay'ın Erzin ilçesindeki portakal bahçe topraklarına zararlı otlarla mücadele için kullanılan glyphosate-amin tuzunun (480 g/l) farklı dozlarının [Önerilen Doz (ÖD), × 2 ÖD ve × 4 ÖD] laboratuar ortamında (28 °C, 48 gün) toprak karbon mineralizasyonuna etkilerini ortaya koymak için yürütülmüştür. Portakal bahçesinden glyphosate-amin tuzu uygulamadan önce ve sonra toprak örneği alınmış ve karşılaştırmalarda temiz alan olarak kullanılmak üzere ayrıca Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi kampüs toprakları da eşzamanlı örneklenmiştir. Tarla kapasitesinin % 80'i oranında nemlendirilmiş üç grup toprağın karbon mineralizasyonu CO2 respirasyon yöntemi ile belirlenmiştir. Herbisit uygulaması yapılmış ve yapılmamış kontrol portakal topraklarının (PT) C mineralizasyonu önerilen doz ve bu dozun 2 ile 4 katı miktarda glyphosate-amin tuzu ilave edilmiş topraklardan anlamlı düzeyde düşük bulunmuş (P < 0.05) olup temiz alan olarak tercih edilen kampüs topraklarında ise C mineralizasyonu ilave edilen herbisit ve dozlarından etkilenmemiştir (P > 0.05). Bu bulgular; ilaçlama öncesinde ve sonrasında ayrı ayrı örneklenmiş portakal topraklarına ilave edilen glyphosate-amin tuzunun toprakta varlığını sürdüren mikroorganizmalar tarafından karbon kaynağı olarak kullanıldığını, kampüs topraklarındaki mikroorganizmaların ise ilk defa karşılaştıkları bu herbisite tölerans gösterdiğini ve bu töleransın zamana bağlı olarak değişebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to exhibit the effects on soil carbon mineralization of different doses [recommended dose (RD), × 2 RD and × 4 RD] of glyphosate-amine salt (480 g / l) used in the fight against harmful grasses on the orange garden soil of Erzin district of Hatay in the laboratory conditions (28 °C, 48 days). Soil samples were taken from the orange garden before and after applying the glyphosate-amine salt and also Osmaniye Korkut Ata University for use as a clean area in the comparisons. Carbon mineralization of three group soils moistened to 80% of the field capacity was determined by CO2 respiration method. The C mineralization of the control orange soil (OS) before and after appliying herbicide was found significantly lower than the recommended dose, its 2 and 4 times amount (P 0.05) in the campus soils which are preferred as clean area. These findings showed that the glyphosate-amine salt added to the orange soils sampled separately before and after spraying was used as a carbon source by the microorganisms that persisted in the soil. The microorganisms in the campus soil indicated the tolerance to this herbicide for the first time, but this tolerance might change depending on the time. KeyWords: Erzin, Carbon, Glyphosate-Amin, Herbicide, Mineralization, Orange