İzmir kenti örneğinde çatı bahçeleri uygulamaları üzerine bir araştırma
A research on roof garden applications at the sample of Izmir city
  1. Tez No: 498590
  2. Yazar: HAFİZE GÜLDEN BOLATOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLENT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çatı bahçesi, İzmir Kenti, Alsancak Mahallesi, Roof Garden, İzmir City, Alsancak Neighborhood
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tezde çatı bahçesi kavramı önceki çalışmalar ışığında; çatı bahçelerinin tarihsel gelişimi, işlevleri, kent peyzajı ve insan üzerindeki etkileri, yapısal özellikleri ve bitkilendirme tipleri incelenmiştir. İzmir Kentinde çatı bahçeleri uygulamaları üzerine yapılan araştırmada Konak İlçesi Alsancak Mahallesi pilot bölge olarak seçilmiş ve çatı bahçelerinin uygulanabilirliği irdelenmiş, yerel yönetimler ve bireyler için kaynak teşkil etmesi ve ileride yapılacak araştırmalara basamak oluşturması amaçlanmıştır. Alsancak Mahallesi sakinleri ile yapılan anket çalışmasında oransal örnek hacmi yöntemi kullanılmıştır. Pilot bölgenin çatı bahçeleri uygulamaları için uygunluğu gerek anket sonuçları gerekse anketler sırasında yapılan görüşmelerde alınan notlar dâhilinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda çatı bahçelerinin İzmir Kentinde azalan yeşil alan dokusu için alternatif bir çözüm olacağı ve kent için estetik, ekolojik ve işlevsel olarak faydalar sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, with the reference of previous researches the roof garden concept; historical development, functions, effect on urban landscape and people, structural properties and planting types of roof gardens has been examined. With the research has been done about roof garden applications in İzmir City, Konak Town – Alsancak District has been selected as pilot area, applicability of roof gardens has been examined, has been aimed to be source for local governments and individuals and to be step for future researches. Proportional sample volume method has been used in survey which has been done with Alsancak residents. Suiatability for roof gardens of pilot area has been examined both with survey results and notes has been taken from interviews. At the result of research, the result has been found is: roof gardens would be an alternative solution for decreasing gren field texture and would be beneficial by aesthetically, ecologically and funcitonally for the city.