Muhammed Mendûr ve modern Arap edebiyatında eleştirinin gelişmesindeki rolü
The role of Muhammed Mandûr in the development of modern Arabic literature and criticism
- Tez No: 498662
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KARABELA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Muhammad Mendûr, Arap edebiyatı, Edebiyat eleştirisi, Arap tiyatrosu, Arap romanı, Arap şiiri, Edebî tartışma
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
Bu çalışma Muhammed Mendûr'un modern Arap edebiyatında eleştirinin gelişmesindeki rolünü ele almaktadır. Mendûr Arap edebiyatına ve eleştiri alanına önemli katkılar sağlamıştır. Çünkü o eski Arap şiirine ve şairlerine yeni eleştiriler getirmiş ve modern Arap edebiyatı eleştirisine yeni teoriler sunmuştur. Ayrıca Mendûr önceki ve günümüz eleştirmenlerinin geliştirdiği eleştiri yöntemlerini beraberce ele alarak değerlendirmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde Mendûr'un yaşadığı dönemde Mısır'daki edebi çevreye değinildikten sonra hayatı ve eserleri ele alınmaktadır. Birinci bölümde edebiyat ve eleştiriye ilişkin temel kavramlar izah edildikyen sonra Avrupa'daki edebiyat ve eleştiri ekollerine tarihsel bir giriş yapılmıştır. Ardından İslam öncesi dönemden günümüze kadar Arap edebiyatı eleştiri tarihi özetlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Mendûr'un eleştiriye karşı tutumu, eleştiri yöntemini etkileyen faktörleri ve eleştiri aşamaları ele alındıktan sonra diğer edebiyatçılar ve yazarlar arasındaki edebi tartışmalar değerlendirilmektedir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise Mendûr'un Arap edebiyatında tiyatro, roman, hikaye ve şiir eleştirisine katkıları ele alınmaktadır. Özellikle tiyatro alanında çok sayıda eser vermesinden dolayı en fazla tiyatro eleştirisi yer tutmaktadır. Mendûr'un Arap edebiyatı ve eleştiri tarihi açısından kayda değer etkileri bulunmaktadır. Çalışmamızda bu etkiler de tespit edilmiş ve onun modern Arap edebiyatında bir eleştirmen olarak konumu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the role of Muhammed Mandûr in developing the modern Arabic literary criticism. Mandûr has made a positive and effective contribution to the Arabic literature and criticism field because he has developed new theories to criticize modern Arabic literature in addition to re-criticizing old Arabic poems and poets. Furthermore, Mandûr evaluated the theories of criticism that old and modern critics had developed. Therefore the preface of this thesis presents a biography and bibliography of Mandûr, and in the first section presents definitions of essential terms in Literature and criticism; next, a historical introduction to the schools of Literature and criticism in Europe is presented. Then, an introduction to the history of Literature and criticism in the Arab world since pre-Islamic period until the modern era is presented. The second section presents the phases of literary criticism schools via which Mandûr had moved during his life. Moreover, this section is evaluating the Literary and linguistic controversy among Mandûr and other writers. Finally, the third section of this thesis focuses on the role of Mandûr for developing Arabic theories for theatre, novel, and poetry. In conclusion, although Mandûr's works have essential effects on the Arabic literature and criticism, unfortunately, the Egyptian government represented in the Ministry of Culture did not care about his works, but his disciples saved his heritage which became an independent intellectual school to benefit new generations. Keywords Muhammad Mandûr, Arabic Literature, Literary Criticism, Arabic theatre, Arabic Novel, Arabic Poetry, Literary Controversy.