Devletli sivil toplum ve mesleki dayanışma: Türkiye Barolar Birliği örneği
Civil society and professional solidarity with stateness: Example of the union of Turkish Bar Associations
- Tez No: 498690
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YELKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, Türkiye Barolar Birliği, devletlilik, sivil toplum, mesleki dayanışma, professional organizations having the characteristics of public institutions, Union of Turkish Bar Associations, stateness, civil society, professional solidarity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarına benzer roller ifa eden ve aynı zamanda Türk idari teşkilatı içerisinde yer alan özgün kuruluşlar olarak ortaya çıkmaktadırlar. Türkiye Barolar Birliği de bu çerçevede avukatların meslek kuruluşu olması itibarıyla sistem içerisinde yer almaktadır. Bu çalışma, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve özellikle Türkiye Barolar Birliği'nin demokratik sistemdeki konumunu analiz eder. Türkiye'nin demokratik serüveninde sivil toplum ve mesleki dayanışmanın şekillenmesine etki eden faktörlerin hukuki ve sosyolojik olarak sonuçları ele alınır. Bu kapsamda, Türkiye Barolar Birliği'nin sivil toplum kuruluşu ve kamu tüzel kişiliği rolleri incelenir. Başlıca bulgular göstermektedir ki Türkiye'de sivil toplumun gelişimi ve mesleki dayanışma konularında devletlilik temel faktör olmuştur.
Özet (Çeviri)
Constituting a role similar with the civil society organizations and also taking place in the Turkish administrative system, professional organizations having the characteristics of public institutions emerge as authentic institutions. In this context, the Union of Turkish Bar Associations takes place in the system as professional institution of lawyers. This thesis analyses the position of professional organizations having the characteristics of public institutions and in particular the Union of Turkish Bar Associations in democratic system. It adresses the legal and sociologic results of the determinative elements in Turkey's democratic adventure, shaping civil society and professional solidarity. The roles of the Union of Turkish Bar Associations as civil society organization and public corporate body are examined within this scope. The main findings show that stateness has been the main factor in development of civil society and professional solidarity in Turkey.