Kur'ân-ı Kerim'in âyetleri ışığında fiziki coğrafya
Physical geography in the light of Qur'anic
  1. Tez No: 498699
  2. Yazar: ERKAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SÖNMEZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Fiziki Coğrafya, Kâinat, Qur'an, Physical Geography, Universe Quantity of Page: 134 Scientific Director: Selahaddin SÖNMEZSOY
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bin dört yüz küsur yıl önce nâzil olan Kur'ân-ı Kerim, insanoğlu için bir hidayet rehberidir. Kur'ân, içerisinde barındırmış olduğu hakikatlar ile biz akıl sahibi kulları karanlıktan aydınlığa kavuşturmuştur. Kapkaranlık bir dönemde nâzil olmasına rağmen 23 senelik bir süre zarfında varlık âlemini Kutlu Peygamber Hz. Muhammed (sav)'in risâletiyle aydınlatmıştır. Bu Kutsal Kitap, bütün ilimlerin özünü içerisinde barındırmaktadır. Bütün zamanlara hitap etmesi hasebiyle Kur'ân, içerisinde yakutların, zümrütlerin ve nice kıymetli mücevherâtın dolu olduğu bir okyanustur. Her bir âyetiyle hatta her bir lafzıyla müstakil ilimlere önderlik edecek bir potansiyel içeren Kur'ân, ezeli ve ebedi, bir ve tek olan Allah'ın Kelamıdır. Bu çalışmamızda Kur'ân âyetleri ışığında Fiziki Coğrafyayı arz etmeye çalışacağız. Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır: Birinci Bölümde Kur'ân Coğrafya İlişkisi, Kur'ân'ın Coğrafyaya Bakışı, Kur'ânla Coğrafyanın Bağdaşmayan Yönleri İkinci Bölümde Evren, Samanyolu Galaksisi, Gezegenler, Gökyüzü ve Gökyüzündeki Fiziksel olaylar üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Üçüncü Bölümde Dünya, Dağlar, Denizler, Okyanuslar, Yeraltı kaynakları, Enerji kaynakları ele alınmaya çalışılmıştır. Dördüncü Bölümde Kur'ân'da Dünyanın Sakinleri olan İnsan, Hayvan ve Bitkiler konu alınmaya çalışılmıştır. Son Bölümde ise Kıyamet-Coğrafya İlişkisi, Kur'ân'a göre Kıyametin kopmasının Keyfiyeti, Kıyametin ne zaman kopacağı ve Kıyamet alâmetleri ele alınmıştır.. Çalışmamızda Kur'ân âyetleri ve Efendimiz (sav)'in hadisleri yanında, Coğrafyanın verileri, bilimsel araştırmalar, Müfessirlerin ve İslam âlimlerinin görüşlerine yer verilmeye gayret gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Holy Qur'an, which was descended four thousand and a hundred years ago, is a guide for mankind. The Qur'an, with the truths contained in it, brought us from darkness to intelligence. Despite being descended at a time of darkness, Quran illuminated the world within a period of 23 years with the assignment of Prophet Muhammad (May Allah bless him and grant him peace). This Holy Book contains the essence of all science. Addressing all the time, the Qur'an is an ocean full with rubies, emeralds and nice precious jewels. The Qur'an, which has the potential of leading individual studies with its each verse, even each word, is the words of Allah, who is eternal and one and only. This study handles Physical Geography in the light of Qur'anic verses. Our work consists of five parts: The first part consists of the relation of Qur'an and Geography, the view of the Qur'an to Geography, the incompatible aspects of the Qur'an and Geography. In the second part, the Universe, the Galaxy of the Milky Way, the planets, the sky and the physical events in the sky is studied. In the third chapter, the world, mountains, seas, oceans, and underground and energy resources are discussed. In the fourth chapter, animals, plants, and people who are the residents of the world are the topic according to Qur'an. In the last chapter, the relation between the Doomsday and the Geography, the situation of the Doomsday according to the Qur'an, time and signs of Doomsday are handled. This study was done in the light of the verses of the Qur'an and the hadiths of Prophet (saas), geographical data, scientific researches, and views of commentators and Islamic scholars.