Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiirlerinde zaman estetiği
Time aesthetics in the poems of Yahya Kemal Beyatlı and Ahmet Hamdi Tanpınar
  1. Tez No: 498712
  2. Yazar: RUKEN BOZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SELMA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Bergson, Zaman, Şiir, Rüya, Musiki, Tarih, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Bergson, time, poem, dream, music, history
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Zaman, tarihinin en eski dönemlerinden itibaren insanoğlunun zihnini meşgul eden temel kavramlardan biridir. Farklı bilim dallarının çalışma alanına giren bu kavram, edebiyatta da yansımasını bularak birçok sanatçının eserine konu olmuştur. Türk edebiyatında da zaman meselesine kafa yoran isimler arasında Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar öne çıkmıştır. Bu çalışmada modern Türk şiirinin önemli isimlerinden olan Yahya Kemal ve Tanpınar'ın sanat estetiğinde belirleyici bir işlev üstlenen zaman algısı ve bunun dayandığı temel kaynaklar incelenmiş ve şairlerin zaman kavramını ele alış biçimleri değerlendirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Yahya Kemal ve Tanpınar'ın hayatları, edebi kişilikleri ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde tarihsel süreç içinde zaman kavramını sorgulayan filozofların görüşleri ile Bergson'un zaman felsefesi ele alınmış ve bu görüşlerin söz konusu şairler üzerinde yarattığı tesirlere değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Yahya Kemal ve Tanpınar'ın devam düşüncesine dayanan zaman anlayışlarıyla, bunu; tarih, rüya, mekân, ölüm, varlık, kadın, musiki ve plastik sanatlarla ilişkilendiriş biçimleri ele alınmıştır. Her iki şairin toplumsal, tarihsel, kültürel ve sanatsal alanlarda var olması gerektiğine inandıkları süreklilik fikri, bu unsurlar üzerinden öne çıkarılmıştır. Ayrıca şairlerin zaman anlayışları ve bunu estetize etme biçimleri, benzerlikler ve farklılıklar üzerinden karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Şairlerin zamanı, hangi görünümlerle şiirlerinde yansıttıkları, alt başlıklar halinde sistematize edilerek tespit edilmeye çalışılmış ve bu tespitler, şiirlerden yapılan alıntılarla da desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Time is one of the basic concepts that engage the mind of mankind since the earliest periods of his history. This concept, which entered into the field of study of different sciences, has become a subject of many artists by finding its reflection in literature. In Turkish literature, Yahya Kemal Beyatlı and Ahmet Hamdi Tanpınar came to the forefront of the issue of time. In this study, time sense and its basic sources which have a decisive function in artistic aesthetics of Yahya Kemal and Tanpınar, the important names of modern Turkish poetry, were examined and the ways in which poets handle the concept of time were evaluated. The first part of the work included the lives, literary personalities and works of Yahya Kemal and Tanpınar. In the second part, Bergson's philosophy of time was discussed with the views of philosophers questioning the concept of time in the historical process and the effects of these views on poets were mentioned. In the third chapter, with the conception of time based on the continuing thought of Yahya Kemal and Tanpınar, history, dream, space, death, being, woman, music and plastic arts.The idea of continuity, which both poets believe to exist in social, historical, cultural and artistic spheres, is highlighted by these elements. In addition, the poet's understanding of time and its aesthetizing forms have been studied comparatively through similarities and differences. It was tried to be determined by systematizing the subheadings of the poets, in which views and poems they reflected, and these determinations were also supported by quotations from poems.