Çevre bilincinin ekolojik ayak izi ve kültürel dünya görüşü ile ilişkisi: Türk ve Sudanlı öğrenciler üzerine bir çalışma
The relationship between ecological footprint and the cultural world view of environmental science: A study on Turkish and Sudanian students
  1. Tez No: 498729
  2. Yazar: YOUSIF SIDEG ABDALLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEVHER MARIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre bilinci, çevresel kaygı, kişisel norm, ekolojik ayak izi, Environmental contious, environmental concerns, values, peronal norms, ecological footprint
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türk ve Sudanlı üniversite öğrencilerinin çevre bilinci, çevresel kaygı, çevreci norm ve ekolojik ayak izlerini saptamak ve karşılaştırmaktır. Yine öğrencilerin çevre bilinçleri, çevresel kaygı, çevreci normlarının ekolojik ayak izleri ve sosyodemografik özellikleriyle olan ilişkileri incelenmektedir. Çalışma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında, Kahramanmaraş Sütçü İmam ve Hartum Üniversitelerinin İİBF, Ziraat ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerinde okuyan toplam 509 öğrenciyle yüz yüze yapılan gerçekleştirilen anket verilerine dayanmaktadır. Toplanan veriler, IBM Statistics v. 20 adlı istatistik programı ile incelenmiştir. Bu kapsamda betimleyici istatistikler, faktör analizi, ANOVA, t-testi ve korelasyon analizi gibi istatistiki teknikler kullanılmıştır. Bulgulara göre, Türk öğrencilerinin ortalama ekolojik ayak izinin Sudanlı öğrencilerinkine kıyasla daha yüksek ve aradaki farkın da anlamlı olduğu belirlenmiştir. Ekolojik ayak izinin sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi çerçevesinde yapılan ANOVA ve t-teslerinde, Sudanlı ve Türk katılımcıların ekolojik ayak izlerinin cinsiyet, en uzun süre geçirilen yerleşim türü ve fakültelerine bağlı olarak değiştiği gözlemlenmiştir. Çalışmanın en önemli amaçlarından birisi olan çevre bilinci, çevresel kaygı ve çevreye ilişkin kişisel normların iki ülke katılımcıları açısından karşılaştırılması ve katılımcıların sosyodemografik özellikleriyle olan ilişkilerine dair bulguları özetlemek gerekirse; su, hava ve toprak kirliliğine ilişkin kaygı düzeyi ile çevrenin korunmasına ilişkin develetten bekleriler açısından Sudanlı katılımcıların değerlerinin daha yüksek olduğu ve Türk katılıcılarınkinden anlamlı bir farklılık arz ettiğ bulunmuştur. Türk katılımcılar arasında kadınların su, hava ve toprak ile iklim değişikliğine ilişkin kaygı düzeylerinin erkeklerinkinden daha yüksektir ve bu farklılık istatistiki olarak anlamlıdır. Buna karşılık Sudanlı kadın katılımcıların çevrenin kournmasında devletten beklentilerinin erkek katılımcılarınkinden daha yüksektir. Yine olarak iklim değişikliği ile su, hava ve toprağa ilişkin kaygı düzeyi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesindeki fakülteler arasında anlamlı bir farklılık göstermektedir. İİBF öğrencilerinin hem Ziraat hem de Mühendislik ve Mimarlık Fakültelerinde okuyan öğrencilere kıyasla çevreye ilişkin kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Son olarak iki ülkedeki katılımcıların çevrenin korunmasına ilişkin kişisel ve devletten beklentileri yaşamlarının büyük bir kısmını geçirdikleri yerleşim türüne göre değişmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this thesis was twofold. One was to determine and compare environmental conscious, environmental concerns, personal norms and ecological footprints of students from two countries; Sudan and Turkey. And the second was to find out whether there were any relationships among these psychological or internal variables and socio-economical and demographical characteristics of participants. The study was based on a survey conducted through face to face interviews during the fall of 2017 with a purposeful sampling of 509 students from the University of Khortum, Sudan and Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Turkey. The obtained data is analyzed via IBM Statistics v. 20. In this respect, statistical analysis techniques such as; descriptive statistics, factor analysis, ANOVA, t-test and correlations are used. According to the findings, Turkish students seem to have higher ecological footprints than the Sudanese students and the difference is observed to be statistically significant. Due to the ANOVA and t-tests used in order to see the differences among socio-demographical factors in ecological footprints, the ecological footprint perceptions of Sudanese and Turkish students vary significantly in terms of gender, the settlement that the longest period experienced and their departments. If we are to summarize one of the main objectives of the study as the benchmarking of the perceptions of the participants of two states in terms of environmental consciousness, environmental concerns and personal norms related to the environment and their relationships according to their socio-demographical specifications; the Sudanese participants have higher level of concern for water, air and soil pollution as well as the expectations from the government to protect the nature, when they were compared with their Turkish counterparts. These differences between two group of participants are statistically significant.. Among the Turkish participants, the females have higher concerns for water, air and soil pollution when compared with the males and this difference is statistically significant. By contrast female Sudanese participants have higher concerns forenvironmental protection. Again, the students in three different departmans in Kahramanmaraş Sütçü İmam University vary intheir concerns for water, air and sosil pollution as well as for climate change on climate change.. The students at the department of Economics and Engineering have higher levels of concen for environmental issues in comparasion to the students in other tow departments.