Üniversite öğrencilerinin çevresel sorunları algılama ve ekolojik ayak izi farkındalık düzeylerinin ekonometrik model ile incelenmesi: Adana ili örneği
Investigation of university students' environmental problems perception and ecological footprint awareness levels by econometric model: The case of Adana province
- Tez No: 928621
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN KIRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Ekolojik ayak izi, çevre sorunları, Adana, üniversite öğrencisi, logit model, Ecological footprint, environmental ıssues, Adana, university students, logit model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
İnsanlık, hızla artan sanayileşme, kentleşme ve nüfus artışı nedeniyle çevre üzerindeki etkilerini giderek daha fazla hissettirmektedir. Bu durum, doğal kaynakların aşırı kullanımı ve çevre kirliliği gibi ciddi ekolojik sorunlara yol açmıştır. Özellikle son yıllarda, ekolojik ayak izi kavramı, çevresel sürdürülebilirlik konusunda önemli bir gösterge olarak ön plana çıkmaktadır. Bu çalışma, Adana ilindeki üniversite öğrencilerinin çevresel farkındalık ve ekolojik davranış düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 349 katılımcı ile gerçekleştirilmiş ve veriler Ekolojik Zeka Ölçeği ile Ekolojik Ayak İzi Farkındalık Ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, İkili logit regresyon analizi yöntemi uygulanmıştır. Bunun yanı sıra, verilerin detaylı bir şekilde incelenebilmesi için faktör analizi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Faktör analizi sonuçları, çevresel farkındalığın yedi alt boyutta toplandığını, özellikle çevresel duyarlılık, küresel etki farkındalığı ve enerji tasarrufu gibi unsurların önemli olduğunu göstermiştir. Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri, çevresel farkındalık düzeylerinin, fakülte, sınıf, yaş ve gelir düzeyi gibi değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. İİBF öğrencilerinin farkındalık düzeylerinin daha düşük olduğu, 25 yaş ve üzeri bireylerin ise daha yüksek farkındalık seviyelerine sahip olduğu belirlenmiştir. Logit model analizi, bozulmuş çevre algısı, enerji tasarrufu bilinci veyerel tüketim bilinci değişkenlerinin olumlu ekolojik davranışları teşvik ettiğini göstermiştir. Sonuçlar, çevre eğitiminin yaygınlaştırılması ve enerji tasarrufu bilincinin artırılmasının çevresel sürdürülebilirlik için kritik olduğunu vurgulamaktadır. Çalışma, Adana ilindeki üniversite öğrencilerinin çevresel farkındalık düzeylerini artırmak için çevre eğitiminin önemine dikkat çekmektedir. Çevresel farkındalığı geliştirmek amacıyla üniversitelerde daha fazla çevre odaklı eğitim programlarının geliştirilmesi önerilmektedir. Çevre eğitimi, müfredatın bir parçası haline getirilerek teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı etkinliklerle desteklenmeli ve bireylerin çevre dostu yaşam biçimlerini benimsemelerine olanak tanınmalıdır. Yerel çevre sorunlarına odaklanan projeler, üniversiteler ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle hayata geçirilmeli, bu sayede öğrencilerin yaşadıkları çevreyle bağ kurmaları ve sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları geliştirmeleri teşvik edilebilir. Ayrıca, çevre odaklı gönüllülük projeleri, öğrencilerin sürdürülebilirlik konusundaki bireysel sorumluluklarını artırırken, teorik bilgilerini pratikte uygulamalarına imkân verecektir. Ulusal düzeyde çevre bilincini artıracak politikaların geliştirilmesi, eğitimin tüm kademelerinde sürdürülebilirlik odaklı programların yaygınlaştırılması ve uluslararası iş birlikleriyle küresel çevre sorunlarına yönelik farkındalığın artırılması, ekolojik ayak izinin azaltılmasında kritik bir rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Humanity has increasingly impacted the environment due to rapid industrialization, urbanization, and population growth. This situation has led to severe ecological problems such as excessive use of natural resources and environmental pollution. Particularly in recent years, the concept of the ecological footprint has emerged as a significant indicator of environmental sustainability. This study aims to examine the environmental awareness and ecological behavior levels of university students in Adana province. The research was conducted with 349 participants, and the data were evaluated using the Ecological Intelligence Scale and the Ecological Footprint Awareness Scale. A binary logistic regression analysis method was employed in the study. In addition, factor analysis, Mann-Whitney U test, and Kruskal-Wallis test were used for a more detailed examination of the data. The data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical software program. The factor analysis results revealed that environmental awareness is grouped under seven sub-dimensions, with particular emphasis on components such as environmental sensitivity, global impact awareness, and energy conservation. The Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests showed that environmental awareness levels differed significantly according to variables such as faculty, grade level, age, and income level. It was determined that students from the Faculty of Economics and Administrative Sciences (FEAS) exhibited lower awareness levels, while individuals aged 25 and above demonstrated higher levels of awareness. The logistic regression analysis indicated that variables such as perception of environmental degradation, energy conservation awareness, and local consumption awareness positively influence ecological behaviors. The findings underscore the critical importance of disseminating environmental education and enhancing energy conservation awareness for environmental sustainability. This study highlights the importance of environmental education in raising the environmental awareness levels of university students in Adana province. It recommends the development of more environment-focused education programs at universities. Environmental education should be integrated into the curriculum and supported by practical activities alongside theoretical knowledge to enable individuals to adopt environmentally friendly lifestyles. Projects focusing on local environmental issues should be implemented through collaborations between universities and local governments to foster students' connection to their surroundings and encourage sustainable consumption habits. Additionally, environment-focused volunteer projects could increase students' individual responsibilities regarding sustainability while allowing them to apply their theoretical knowledge in practice. Developing policies to raise environmental awareness at the national level, promoting sustainability-focused programs across all levels of education, and enhancing international cooperation to address global environmental issues would play a critical role in reducing ecological footprints.