On altıncı yüzyıl Fransa'sında dini reformlar
Religious reforms in France during the sixteenth century
  1. Tez No: 498728
  2. Yazar: QASIM MOHAMMED FARAJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEMET YETİŞGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fransa, Din, Reform, XVI. Yüzyıl, France, Relıgıon, Reform, Sıxteenth Century
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Reform veya Reformasyon kavramları, Latincede 'yenileme' ya da 'şekil değiştirme' anlamına gelen 'reformation' kelimesinden gelmektedir. Söz konusu kavramlar, daha geniş bağlamda ise Katolik Kilisesi'ndeki kırılma, bölünme ve yeni Protestan kiliselerinin ortaya çıkma sürecinin yanı sıra Hristiyanlık inanç sisteminde Papalığın ugyulamalarına karşılık Kitâb-ı Mukaddes ve erken dönem teologların öğretilerinin esas alınması suretiyle Hristiyanlığın aslına dönülmesi gerektiğine dair olay ve olgular bütününü ifade etmektedir. Aynı zamanda bir süreci ifade eden reform hareketleri, Avrupa'nın diğer devletlerinde olduğu gibi Fransa'da da Ortaçağ sonlarına doğru gelişen iktisadi koşulların siyasi ve sosyal hayattaki etkisine paralel olarak cerayan etmiştir. Salt dini bir nitelik taşımayıp; siyasi, sosyal ve ekonomik yönleri de içeren söz konusu reform hareketleri, Almanya'da Martin Luther'in öncülüğünde Protestanlık, İngiltere'de Anglikanizm, Fransa'da ise başlangıçta Strasburg şehri Protestanlar için bir model oluşturmakla birlikte, Cenevre'de Jean Calvin'in önderliğinde Kalvinizm hareketi şeklinde ortaya çıkmıştır. Fransa'daki reform hareketleri aynı zamanda Protestan Huguenotlar ile Katolikler arasında 1562'de başlayıp 1598'de reformist cemaatlerin varlığını tanıyan Nantes fermanı ile sona erecek savaşlara sahne olmuştur. Ancak, 1685'te XIV. Louis'nin Nantes fermanını yürürlükten kaldırması ile birçok Protestan Fransa'yı terkederek Hollanda, İsviçre gibi diğer Protestan ülkelerine yerleşmiş¬tir. Temel çerçevesi çizilen söz konusu süreç, bu tez çalışmasında determinist perspektivle analitik bir düzlemde ele alınarak reform hareketlerinin genelde Avrupa'nın özelde ise Fransa'nın sosyopolitik ve kültürel değerlerinin değişimindeki belirleyici ve yönlendiri rolü vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The word reform originally is out come of the Latin word which is (Reformatio). And it comes in the sense of renewal or change of situation. This term or expression in the society and political frame has become a reference or historical event which reflects the event of this movement. When the works of (Martin Luther) appears against (Western Catholic Church). are among the first leaders in this reform movement. This movement split the Catholic Church and appeared many other religions. is the most famous church and have become one of the three church heads in Christian religion. Catholicism dominates all social and political aspects in the middle centuries which most of the people live in poverty and illiteracy. For this reason, the Reformation process is causing a drop down all the basics and essentials of the church , and the appearance of the middle centuries. Although, renisance has a huge role in this process, religions reform comes after renisance period. Some of the researchers believe that religion reform is an outcome of renisance period, because renisance ends medieval period. A new time appears, an ignorane society transforms into cultural evolution. This positive outcome of religion reform has eliminated all social and economic aspects throughout Eourp. (John Calvin) is one of the leaders of the religious reform movement and has a great role in changing the course of economic , social, and political affairs.