Ulusal güvenlik politikaları ve güvenlik kültürü arasındaki ilişkiselliği ortaya çıkarmaya yönelik ölçek geliştirilmesi
Development of a scale for reaching relation between national security policies and security culture
  1. Tez No: 498740
  2. Yazar: AYNUR BAŞURGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET BİRDİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik Kültürü, Konstrüktivizm, Siyasal Kültür, Stratejik Kültür ve Güvenlik Kültürü, Constructivism, National Security, Security Culture and Strategic Culture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Ulusal güvenlik tüm devlet politikaları için referans rolü üstlenen üst düzey bir politikadır. Bu kapsamda devletlerin dış politikaları ile güvenlik politikalarını belirleyen tehdit algılamaları ve ulusal çıkarları yakından ilişkilidir. Konstrüktivist kurama göre iç ve dış politika, sosyopolitik inşa sürecinde karşılıklı etkileşim sonucunda oluşmaktadır. Devlet politikalarının belirlenmesinde referans rolü üstlenen güvenlik politikaları ile kültür arasında da yakın bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar“Siyasal Kültür”başlığı altında yürütülürken bu etkileşimin güvenlik politikalarındaki yansımalarını ifade etmek için“Stratejik Kültür”kavramı kullanılmaktadır. Fakat Stratejik Kültür kavramı, devletlerin davranış biçimlerini açıklarken toplumun dış dünya ile ilgili algılarını, düşüncelerini ve bunların nedenlerini içermemektedir. Bu çalışmada bu durumu açıklamak için“Güvenlik Kültürü”kavramı tercih edilmiştir. Siyasal kültürün bir alt alanı olan güvenlik kültürü, ulusal güvenlik politikalarına yön veren, bir toplumun sahip olduğu inanç ve değerler bütünü, dış dünyayı algılama biçimi olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada Güvenlik Kültürünün sosyolojik ve politik olmak üzere iki inşaa boyutu olduğuna dikkat çekilmektedir. Güvenlik kültürünün sosyalizasyon sürecini oluşturan sosyopsikolojik faktörler; Toplumsal Biliş, Schizmogenesis veya Pygmalion Etkisi ve Kültürel Farklılıklardır. Bu kapsamda siyasal elitler toplumun Güvenlik Kültürünü oluşturan bir sosyalizasyon süreci sonunda ortaya çıkan stratejik kültüre, güvenlik ve dış politikalarını eklemleyerek ulusal ve uluslararası politikalarını yürütmektedirler. Ulusal güvenlik politikaları ile güvenlik kültürü arasında nasıl bir ilişki olduğu siyaset bilimi açısından önemli bir sorunsaldır. Araştırmanın hipotezi“bir toplumun güvenlik kültürünün niteliği ve inşa boyutu (sosyopolitik bileşenleri) sahadan yapılacak ampirik ölçümlerle saptanabilir ve analiz edilebilir”yönündedir. Bu doğrultuda“Güvenlik Kültürü”üzerine bir tutum ölçeği geliştirmek hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında konu öncelikle güçlü bir teorik temele dayandırılmış, ardından sahadan toplanan kantitatif verilerle söz konusu ilişkisellik test edilmeye çalışılmıştır. Çalışma Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde okuyan ve rastgele örnekleme yoluyla seçilen öğrencilerin güvenlik kültürünü saptamaya yönelik bir alan araştırması içermektedir. Çalışmanın örneklem büyüklüğü 651 kişiden oluşmaktadır. Güvenirlik oranı Cronbach Alfa Katsayısı baz alınarak % 82 ve KMO değeri ise % 67 olarak bulunmuştur. Sahadan toplanan veriler doğrultusunda elde edilen bulgular ve yapılan çapraz tablolar araştırmanın hipotezini doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
National security policy is high politic and reference for other policies also. National security policy and other Foreign policy also is substantially related with threat perception. According to the constructivism, Foreign and domestic policies are created with interactive social politics construction process. Therefore ıts assumed that there must be close relationship between security policies and culture. In this context, the concept of strategic culture has been preferred for explaining of political interactions in the security studies despite of political culture in political science. But the word of the strategic culture not include the perceptions, ideas and other constructivist elements contextually in analyzing of state behavior against others. Therefore this work has been evolving around the security culture that used as a key concept. Security culture has been explained as directive concept for national security policies that include pattern of the perception of other nations by ideas, principle beliefs and values. So, this analyzing has two dimensions as sociological and political construction. Sociological factors are social cognition, Schizogenesis or Pygmalion effect and cultural differences. In this context it can be say that political elites implement national or international policies via strategic culture which has been created at the end of a socialization process. It's a problematic for political science that what kind of relations there are between national security policies and political culture. The hypothesis of this Master thesis is that“the security culture of a society and its constructivist dimension may be analyze by field research empirically.”For this, we need a behavioral scale. Therefore this thesis aims to develop a behavioral scale for analyzing of security culture by field research. Universe of this research is restricted by 651 students of Kahramanmaras Sutcu Imam University who are represents of total. These students have been selected by randomly. Reliability rate is 0,82 via Cronbach Alfa and KMO value is 0,67. Hypothesis has been approved at the end of the research.