Türkiyede faaliyet gösteren insani yardım kuruluşlarının lojistik performans değerlendirmesi
Logistics performance evaluation of humanitarian aid organizations operating in Turkey
- Tez No: 498767
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM AKBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Performans, Lojistik Strateji, Sivil Toplum Kuruluşları, İnsani Yardım Kuruluşları, Logistics Performance, Logistics Strategy, Civil Society Organizations, Humanitarian Aid Organizations
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, insani yardım alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının lojistik performansını değerlendirmektir. Kuruluşların lojistik performansını etkileyen değişkenleri incelemek ve bu değişkenlerin etkilerini belirlemektir. Çalışmanın kapsamı gereği Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı menşeili sivil toplum kuruluşlar, araştırmanın hedef grubu olmuştur. Bu kuruluşlar üzerinde bir alan çalışması yapılmıştır ve edinilen veriler ve bilgiler istatistik analiz programında analiz edilerek araştırmanın hipotezleri test edilmiştir. Çalışma sonunda; kuruluşların karakteristik özelliklerinin, lojistik performans üzerinde düşük ölçekte bir etkisi olduğu; kuruluş işbirliğinin lojistik performans üzerinde anlamlı pozitif bir etkiye sahip olduğu; bilgi paylaşımının lojistik performans üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu; verimlilik performansının lojistik performans üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu; etkinlik performansının lojistik performans üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu ve son olarak lojistik stratejinin lojistik performans üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to evaluate the logistical performance of non-governmental organizations operating in the field of humanitarian aid. To examine the variables that affect the logistic performance of organizations and to determine the effects of these variables. Due to the scope of work of domestic and foreign origin, civil society organizations operating in Turkey has been the target of the research group. A field study was conducted on these organizations and the data and information obtained were analyzed in the statistical analysis program and the hypothesis of the research was tested. At the end of study; that the characteristics of organizations are a low-scale impact on logistical performance; organization cooperation has a significant positive impact on logistical performance; information sharing has a significant and positive impact on logistics performance; productivity performance has a meaningful and positive effect on logistic performance; it has been determined that the efficiency performance has significant and positive effect on the logistic performance and finally the logistics strategy has a positive and positive effect on the logistic performance.