Pazarlama yeniliği ve sivil toplum kuruluşlar'ın performansı üzerindeki etkisi- insani yardım sektöründe çalışan birkaç örnek kuruluş üzerinde bir uygulanma
Marketing innovation and its impact on the performance of non-profit organizations- applied to a sample of organizations operating in the humanitarian sector
  1. Tez No: 949593
  2. Yazar: MUSTAFA SANDEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAWOUD ALMOHAMMAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama İnovasyonu, Pazarlama İnovasyonu Karışımı, Kuruluş Performansı, Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar, İnsani Yardım, Türkiye, Marketing Innovation, Marketing Innovation Mix, Performance of Organizations, Non-profit Organizations, Humanitarian Work, Turkey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de insani yardım alanında faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen kuruluşların performansı üzerindeki pazarlama inovasyonunun etkisini incelemektedir. Temel hipotez, yedi pazarlama inovasyonu boyutunun—Hizmet inovasyonu, Fiyatlandırma inovasyonu, Tutundurma inovasyonu, Yer inovasyonu, İnsan inovasyonu, Süreç inovasyonu ve Fiziksel kanıt inovasyonu—operasyonel verimlilik, finansal sürdürülebilirlik ve yararlanıcı memnuniyetini farklı biçimlerde arttırdığıdır. Bunu test etmek için nicel, betimleyici–analitik bir tasarım kullanılmıştır. Mevcut literatürde doğrulanmış ölçeklerden derlenen yapılandırılmış bir anket geliştirilmiş, konu uzmanları tarafından içerik geçerliliği sağlanmış ve Cronbach's α ile iç tutarlılığı onaylanmıştır. Araştırma aracı, Türkiye ile bitişik Suriye bölgelerinde faaliyet gösteren yerel STK'lar ve uluslararası kuruluş şubelerinde görevli 307 çalışana çevrimiçi olarak uygulanmıştır. Veri analizi için, veri normalitesi varsayımı gerektirmeyen PLS-SEM (Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi) yöntemi tercih edilmiştir. Yedi alt hipotezden beşi desteklenmiştir: • Hizmet inovasyonu (β = 0.168, p = .004) • Fiyatlandırma inovasyonu (β = 0.144, p = .023) • İnsan inovasyonu (β = 0.162, p = .025) • Süreç inovasyonu (β = 0.160, p = .034) • Fiziksel kanıt inovasyonu (β = 0.354, p < .001) Bu boyutların tümü, kuruluş performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etki göstermiştir. Buna karşılık, Tutundurma inovasyonu ile Yer inovasyonu anlamlı bir etki sergilememiştir (p > .05); bu durum, insani yardım bağlamına özgü lojistik ve teknik engellerin varlığına işaret etmektedir. Teorik olarak, bu araştırma pazarlama inovasyonu çerçevesini kaynak kısıtlı, kar amacı gütmeyen insani yardım ortamlarına genişletmekte ve boyutların performans çıktılarıyla ilişkisini ampirik olarak ortaya koymaktadır. Uygulamada ise karar vericilere şu stratejik yol haritasını sunmaktadır: - Hizmet geliştirme, dinamik fiyatlandırma stratejileri, çalışan kapasite artırımı, süreç yeniden mühendisliği ve fiziksel altyapı iyileştirmesine öncelik vermek; - İç inovasyon birimleri kurmak; - Tasarım odaklı düşünme ve çevik proje yönetimi metodolojileri benimsemek; - Dengeli performans kartı sistemlerini dijital analizlerle güçlendirmek. Gelecek çalışmaların, farklı insani yardım ortamlarında ülke karşılaştırmaları yapması, Tutundurma inovasyonu ve Yer inovasyonu kanallarındaki engelleri nitel ve uzunlamasına yöntemlerle derinlemesine incelemesi ve örgütsel emme kapasitesi ile yerel ağlara bağlılık gibi aracılık değişkenlerini araştırması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of marketing innovation on the performance of nonprofit organizations engaged in humanitarian work and based in Turkey. The core hypothesis asserts that seven dimensions of marketing innovation, product/service, pricing, promotion, distribution, people, process, and physical evidence, differentially enhance operational efficiency, financial sustainability, and beneficiary satisfaction. To test this, a quantitative descriptive–analytical design was employed. A structured questionnaire drawn from validated scales in the extant literature was developed, content validated by subject-matter experts, and its internal consistency confirmed via Cronbach's α. The instrument was administered online to 307 employees of local NGOs and international organization branches operating in Turkey and neighboring Syrian areas. Data analysis utilized Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM), enabling robust modeling of complex relationships without assuming data normality. Of the seven sub-hypotheses tested, five were supported: product/service innovation (β = 0.168, p = .004), pricing innovation (β = 0.144, p = .023), people innovation (β = 0.162, p = .025), process innovation (β = 0.160, p = .034), and physical evidence innovation (β = 0.354, p < .001) all exhibited statistically significant positive effects on organizational performance. In contrast, promotion and distribution innovation showed no significant impact (p > .05), highlighting logistical and technical barriers inherent to humanitarian contexts. Theoretically, this research extends the marketing innovation framework to resource-constrained nonprofit humanitarian settings, empirically linking its dimensions to performance outcomes. Practically, it provides decision-makers with a strategic roadmap: prioritize investment in service development, dynamic pricing strategies, staff capacity building, process reengineering, and physical infrastructure enhancement; establish internal innovation units; adopt design-thinking and agile project-management methodologies; and implement balanced scorecard systems augmented by digital analytics. Future studies should conduct cross-country comparisons in diverse humanitarian environments, incorporate qualitative and longitudinal methods to explore barriers in promotion and distribution channels, and investigate mediating variables such as organizational absorptive capacity and local network embeddedness to deepen understanding of sustainable social impact.