Bozova (Şanlıurfa) ilçesinde zeytin yetiştirilebilir alanların belirlenmesi
Determination of the suitable olive cultivation areas in the Bozova district (Şanlırfa)
  1. Tez No: 498799
  2. Yazar: SELAMİ YETER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SERDAR AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Ziraat, Geography, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, Zeytinin Ekolojik İstekleri, Bozova, Zeytin Verim Bölgeleri, Şanlıurfa, Olive, Ecological Needs Of Olive, Bozova, Yield Areas Of Olive, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bozova ilçesinde zeytin yetiştirilebilir alanların belirlenmesi adlı bu çalışmada zeytin bitkisinin ekolojik istekleri göz önünde bulundurularak, Bozova ilçesinde zeytin yetiştirilebilecek potansiyel alanların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle zeytinin ekolojik istekleri irdelenmiş, daha sonra alanın Fiziki Coğrafya özellikleri, zeytin bitkisinin ekololojisi açısından değerlendirilerek sahada zeytin yetiştirilebilir alanlar belirlenmiş, ilçe toprakları zeytin verim potansiyeli açısından sınıflandırılmıştır. Çalışmada Coğrafi ve ekolojik faktörlerin inceleme alanında zeytin verim bölgeleri üzerine etkisi ortaya konmuştur. Buna göre sahanın % 22'lik kısmı zeytin yetiştiriciliğine en uygun özellik gösteren alanlardan oluşurken, sahanın % 33'ü uygun, % 40'ı az uygun, % 5'i zeytin tarımına uygun olmayan alanlar olarak tespit edilmiştir. Bu çalışma ile ilçe topraklarının % 95'lik kısmında farklı verim sınıfları içerisinde olmakla birlikte zeytin yetiştirilebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study named determining the convenient areas to grow olive trees in the district of Bozova, it is aimed to determine the potential areas to plant olive trees in Bozova, taking into account that the ecological needs of olive plant. For this purpose, primarily needs of olive plant are examined, then physical geographic conditions of the study area are investigated in terms of ecology of olive and olive-plantable areas are distincted, lands of the district are classified in terms of the potential of the yield of olive. In the study, affects of geographic and ecological factors on the yield of olive are examined. According to the study, it is estimated that, % 22 of the area is the most suitable for planting olive, % 33 is suitable, % 40 is the least suitable, % 5 is not suitable. It is determined that % 95 of the district, with different classifications of yield, is suitable for planting olive.