Ambalajın marka iletişimdeki rolü ve sürdürülebilir ambalaj satın alma niyeti üzerine bir araştırma
The role of packaging on brand communication and a research on the effect of sustainable packaging on purchasing intention
- Tez No: 498840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YESİM ULUSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Ambalaj, Sürdürülebilir Tüketim, Kadın Tüketici, Çamaşır Deterjanı, Sustainable Packaging, Sustainable Consumption, Female Consumer, Washing Powder
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Küresel boyutta meydana gelen doğal felaketler, yoksulluk, işsizlik ve sağlık sorunları giderek artmaktadır. Artan sorunlar, doğal kaynakların sınırlılığı ve insan ihtiyaçlarının sınırsızlığı; işletmelerin üretim faaliyetlerinde sürdürülebilir olmalarını zorunlu kılmaktadır. Pazarlama, sürdürülebilir tüketim anlayışını tüketici davranışlarının merkezine yerleştirme gücüne sahiptir. Ambalaj ise, görsel öğeleri aracılığıyla satın alma noktasında tüketici ile iletişim kurar ve ürün hakkında tüketiciye derinlemesine bilgi verir. Çevre ve tüketici dostu olan sürdürülebilir ambalajlar, satın alma noktasında tüketici ile etkin şekilde iletişim kurmaları durumunda; tüketici tutumlarını etkilemektedirler. Ayrıca tüketicileri satın almaya yönlendirmektedirler ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamaktadırlar. Bu çalışmada çevresel yükü nedeniyle çamaşır makinası deterjanı kategorisi seçilmiştir. Sürdürülebilir ambalajlara sahip çamaşır deterjanlarına dair kadın tüketicilerin satın alma niyetleri incelenmiştir. Özellikle ambalaj üzerinde yer alan sürdürülebilirlik bilgilerinin kadın tüketicilerin satın alma niyetlerine etkisi araştırılmıştır. Ek olarak çevresel bilgi, çevreci davranış ve çevreci tüketim ile sürdürülebilir ambalaj satın alma niyeti arasındaki ilişki incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Natural disasters, poverty, unemployment and health problems are increasing on a global scale. Expanding problems, the scarcity of natural resources and the limitlesshuman needs necessitate the sustainability of corporate production processes. Marketing has the power to position sustainable consumption mentality to the centre of consumer behaviour. Packaging, through visual elements, communicates with the consumer in terms of purchasing and informs the consumer thoroughly regarding the product. Environment and consumer friendly, sustainable packages, if able to communicate efficiently, can influence the customer tendencies in terms of purchasing. Due to its heavy environmental impact, this study focuses on the category of washing powder. The tendency of purchase behaviour of female consumers in regards to washing powder with sustainable packaging has been studied. Specifically, the effect of the information regarding the sustainability on the packaging on the female consumer's purchase behaviour has been surveyed. Furthermore, the relation between sustainablepackaging purchase behaviour and parameters such as environmental awareness, environment-friendly behaviour and sustainable consumption has been examined.