Türkiye ile Avrupa Birliği arasında izinsiz ikamet eden kişilerin geri kabulüne ilişkin anlaşma'nın Türkiye – Avrupa birliği ilişkilerine etkisi
The effect of the Turkey-Europen Uni̇on readmission agreement on Turkey-Europen Uni̇on relations
  1. Tez No: 498886
  2. Yazar: HÜLYA KARABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN REÇBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz Göç, Vize Muafiyeti, Transit Ülke, Üçüncü Ülke Vatandaşı veya Vatansızlar, Mülteci Krizi, Irregular Migration, Visa Exemption, Transit Country, Third Country Citizen or Stateless, Refugee Crisis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Türkiye ile AB arasında yasadışı göçle mücadele etmek amacıyla 16 Aralık 2013'te imzalanıp 1 Ekim 2014'te yürürlüğe giren ve taraflar arasında izinsiz ikamet eden kişilerin geri gönderilmesini öngören Türkiye ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma imzalanmıştır. AB, bu anlaşma ile özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen düzensiz, yasa dışı göçü kontrol altına almak için külfeti, coğrafi konumu itibariyle en çok kullanılan güzergah üzerinde bulunan transit ülke konumundaki Türkiye'ye kaydırmayı amaçlamaktadır. AB, topraklarını üçüncü ülke vatandaşları veya vatansızlardan oluşan yasadışı göçmenlerden arındırma politikasını uygulamaya koymak için imzaladığı Geri Kabul Anlaşması ile bu politikanın koşulları, esasları ve usulleri ortaya konulmuştur. AB imzaladığı geri kabul anlaşmaları karşılığında vize muafiyetini ödül olarak sunmakta ve ikisi arasında sıkı bir koşulluluk bağı kurmaktadır. 1 Ekim 2014'te anlaşmanın yürürlüğe girmesi, Türkiye'de büyük tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada bu tartışmalar çerçevesinde Türkiye-AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması'nın Türkiye açısından oluşturacağı riskler ve bu risklerin nasıl en aza indirilebileceği, mülteci krizi gibi konular üzerinde analiz yapılmakta; aynı zamanda Türk vatandaşlarının AB'ye vizesiz seyahat edip edemeyeceği ve en nihayetinde en temel soru olan bu anlaşmanın Türkiye-AB ilişkilerine etkisinin olumlu mu yoksa olumsuz mu olacağı tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Readmission Agreement between Turkey and the European Union, intended to combat illegal immigration, was signed on December 12, 2013 and entered into effect October 1, 2014 with the return of unauthorized migrants. The EU aims to shift the burden of irregular migration, particularly those originating from North African and Middle Eastern countries, to Turkey, which serves as a transit country on the most used route due to its geographic location, in order to control illegal immigration. The EU has laid out the conditions, principles, and procedures of the agreement, which it has signed, with the intent to implement its policies of protecting its territories from third-country nationals as well as stateless illegal immigrants. For the agreement, the EU presents visa exemption and establishes a tight conditional bond between the two parties. The entry into force of the agreement on October 1, 2014 also led to the rise of serious debates in Turkey. In this study, we analyze the issues such as the risks that may arise with this agreement between Turkey and the EU and how these risks, including migrant crises, can be minimized. At the same time, it will be argued whether Turkish citizens will be able to travel to Turkey without a visa and, ultimately the most basic question, whether this agreement will have a positive or negative effect on Turkey-EU relations.