Şirketlerde yeniden yapılandırmada kritik performans göstergelerinin oluşturulması: Bir vaka incelemesi
Creation of critical performance indicators on restructuring in companies: A case study
- Tez No: 498887
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KASIMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Yapılanma, Kritik Performans Göstergeleri, Dengeli Sonuç Kartı, Restructuring, Key Performance Indicators, Balance Scorecard
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüz örgütleri faaliyette bulunduğu alan ve küresel dünyadaki doğal, ekonomik, teknolojik ve sosyokültürel çevre faktörlerinden, bu faktörlerin sebebiyet verdiği değişimlerden çok etkilenmektedir. Uzun dönemde yaşamını devam ettirmek ve sürdürebilir rekabet üstünlüğü sağlamak isteyen örgütler iç ve dış dinamiklerdeki bu değişimlere yeni stratejiler üretip hızlı cevap vermek, mevcut yapı ve süreçlerini değişimin gerektirdiği şekilde yeniden yapılandırmak durumundadır. Yeniden yapılanma programları ile tehditleri fırsata dönüştürmek mümkün olduğu gibi yeniden yapılanma programlarının başarısızlıkla sonuçlanması ve örgütlere ek maliyete sebebiyet verme olasılığı da vardır. Çalışmanın ana konusu yeniden yapılanma programlarının önceden planlanan yönetim süreci çerçevesi içerisinde yeniden düşünme ve yeniden tasarım aşamaları ile ilerletilmesi, bu çerçevenin bir aşaması olarak performans ölçüm ve değerlendirilmesinin yenilenme uygulaması başlatılmadan önce ileriye dönük herkesin anlayabileceği doğru ölçütler, hedefler ve kritik performans göstergelerinin belirlenerek sağlanması, yeniden yapılanma aşamasında performans verilerinin ve yenilenme programının etkin takibi, yorumlanması ve iyileştirme faaliyetlerinin zamanında yapılabilmesi için dengeli sonuç kartı modelinin müşteri boyutu, finansal boyut, içsel iş süreçleri boyutu, öğrenme, yenilik ve büyüme boyutu olmak üzere dört boyutta yöntem olarak kullanılmasının yenilenme programın başarısında, stratejik karar alma ve amaçlara ulaşmada fayda sağlamasının önemi olarak belirlenmiştir. Yeniden yapılanma programlarının başarısı belirlenen kritik performans göstergelerine dair gerçekleşen ölçüm değerleriyle hedef değerlerin karşılaştırılması sonucu ortaya çıkar. Performans ölçütlerinin başarısının değerlendirilmesinde, dengeli sonuç kartlarının boyutlandırma modeli kullanılmasıyla ölçütler arası anlamlandırılabilir neden sonuç ilişkilerine ulaşılabilindiği görülmüştür. Çalışmanın ilk bölümünde yeniden yapılanmanın kavramsal tanımı ve etki eden faktörler, ikinci bölümünde yeniden yapılanma yönetim süreci uygulama aşaması üzerinde durulmuştur, üçüncü bölümde ölçme ve değerlendirme kapsamında kritik performans göstergelerini belirlemenin önemi konularına değinilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında ise telekomünikasyon sektöründe bir vaka çalışması irdelenmiştir. Örgütler içinde kullanılmakta olan sistemlerin teknolojik yenilenme ve dönüşüm programının dengeli sonuç kartı modellemesi ile kritik performans göstergeleri kapsamında ölçme ve değerlendirmesi yapılarak, yeniden yapılanma programının performans başarısı bilimsel araştırma yöntemlerinden boylamsal vaka analizi ile takip edilmiştir. Çalışma sonucunda; yeniden yapılanma uygulaması başlatılmadan önce ileriye dönük herkesin anlayabileceği doğru ölçütler, hedefler ve kritik performans göstergelerinin belirlenmesi gerekliliği ve belirlenen kritik performans göstergelerinin dengeli sonuç kartı modellemesinde paylaşıldığı üzere müşteri boyutu, finansal boyut, içsel iş süreçleri boyutu, öğrenme, yenilik ve büyüme boyutu olmak üzere dört boyutta takibinin önemi ortaya çıkmıştır. Yenilenme dönemi öncesi, yenilenme dönemi ve yenilenme dönemi sonrası dahil olmak üzere kritik performans göstergeleri ve dengeli sonuç kartı modellemesinin dört boyutu ile takip edilen yenilenme programlarının başarıya ulaşılabileceği görülmüştür. Bu sonuç üst yönetim ve yeniden yapılanma ekibi için geleceğe ilişkin öngörüleri değerlendirirken; kritik performans göstergelerinin belirlenmesinin ve dengeli sonuç kartı boyutlandırma modeliyle yorumlanmasının yenilenme programının başarısını takip ve gözlemlemede programın başarısını destekleyici önemli birer veri ve yöntem niteliğinde olduğunu göstermektedir. Kritik performans göstergeleri ve dengeli sonuç kartı yöntemiyle modelleme yapmak yenilenme programının hangi boyutta başarılı ve başarısız olduğunun görülebilmesine, boyutlar arası neden sonuç ilişkilerinin tek bir rapor halinde analiz edilebilmesine, performansı düşük olan ekiplerin muhtemel sorunları takip edebilmesine, gerekli iyileştirme ve geliştirmeleri sağlayabilmelerine, üretken olmayan çalışmaların önlenmesi gibi tedbirlerin alınabilmesine, çalışanlar ve üst yönetimin başarılı iş sonuçlarını üretmek için performans ölçüm sistemlerini kullanarak birlikte nasıl çalıştıklarını göstermelerine, etkin geri bildirim ve koordinasyon sistemlerinin kurulabilmesine, finansal ve finansal olmayan boyutlarda takip sağlanmasıyla örgütlerin amaçlarına ulaşmalarına uzun vadede yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today's organizations are influenced by the natural, economic, technological and sociocultural environmental factors and also the changes caused by these factors. Organizations that want to maintain their long-term survival and sustainable competitive advantage; need to respond quickly to new changes in internal and external dynamics and restructure themselves on what is needed to be changed considering their existing structures and processes. As the restructuring programs might turn the threats into possibilities, they might also result with failures and might cause additional costs to the organizations. The main theme of the study is to reflect the importance of measuring and evaluating the reconstruction processes by determining the critical performance indicators and Balanced Scorecard Modeling which contains four dimensions like customer dimension, financial dimension, internal business process dimension and learning - innovation and growth dimension. Success of the restructuring programs, obtained from the comparison of the actual measured values and the target values of the corresponding critical performance indicators. It was observed that proper cause and effect relation can be reached while evaluating the success of the performance criteria via use of the the dimensioning model of the Balanced Scorecard. In the first part of the work, conceptual description of restructuring and factors that are affecting restructuring have been discussed. In the second part, restructuring management process implementation stages have been emphasized. In the third part, important points of determining critical performance indicators during measurement and evaluation processes have been mentioned. In the application part of the research, a case study in the telecommunication sector has been examined. Balanced Scorecard model of the technological renewal and transformation program of the systems used in the organization was measured and evaluated within the scope of critical performance indicators.The performance of the restructuring program was analysed by longitudinal case analysis which is one of the scientific research method. In the results of working; the right criteria, targets and critical performance indicators that everyone can understand before they start the restructuring application should be determined and the importance of following the four dimensions of customer dimension, financial dimension, internal business process dimension, learning, innovation and growth dimension emerged as the determined critical performance indicators were shared in Balanced Scorecard model. Renewal Programs observed as achieved successfully via tracking critical performance indicators and four dimensions of Balanced Scorecard modeling of pre-regeneration period, regeneration period and also post-regeneration periods. Identification of critical performance indicators and the interpretation of the Balanced Scorecard dimensioning modelling are important data and method which supports the success of the follow-up and monitoring of the program while this outcome also assesses future forecasts for the top management of the organization and the restructuring team.Modeling with critical performance indicators and the Balanced Scorecard method can be used to see where the regeneration program has succeeded and failed, to analyze the cause and effect relationships between the dimensions in a single report, to enable the teams with low performance to follow the possible problems, to provide necessary improvements and developments, preventive measures to be taken by employees and top management to demonstrate how they work together using performance measurement systems to produce successful business results, establish effective feedback and coordination systems, and track financial and non-financial dimensions to help organizations reach their goals.