Belediye çalışanlarının iş tatmini üzerine bir araştırma: Erzincan belediyesi örneği
A study on work mortar of municipal workers: Erzincan municipality sample
- Tez No: 498906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Belediye Personeli, Memur, İşçi, Taşeron, Job Satisfaction, Municipality Staff, Civil Servant, Worker, Company Staff ( subcontractor )
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada aynı çalışma ortamında olmalarına rağmen farklı sosyal ve ekonomik haklara sahip olan memur, işçi ve şirket personelinin iş tatmin düzeyleri arasındaki farklılık belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Erzincan belediyesinde çalışan 79 işçi, 92 memur ve 130 şirket personeli olmak üzere toplam 301 personele anket uygulanmıştır. Anketten elde edilen verilere bazı betimsel istatistikler, normallik analizi, güvenilirlik analizi, faktör analizi ile parametrik testlerden olan bağımsız örnekler t-testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Analiz sonucuna göre cinsiyet ile meslek ve işin özellikleri, kurumsal imaj, yönetim ortamı faktörleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Ayrıca kadınların erkeklerden daha fazla iş tatminine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Statü değişkeni ile imaj, iş güvencesi, ücret faktörleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Katılımcıların statü özellikleri ile kurum imajı arasındaki iş tatmin düzeyi en yüksek işçi statüsünde iken en düşük düzeyi şirket personelleri oluşturmaktadır. İş güvencesi ve ücret faktörlerindeki iş tatmin düzeyi en yüksek memurlarda, en düşük düzeyin ise şirket personellerinde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca iş güvencesi ile meslek özellikleri ve lider ilişkileri hariç diğer tüm faktörler arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is tried to determine the difference in job satisfaction levels of civil servants, workers and company personnel who have different social and economical rights, even though they are not in the same working environment. With this aim a questionnaire is applied to 301 personelle 79 of whom are workers, 92 are civil servants and 130 are company staff in Erzincan Municipality. Some descriptive analysis, normality analysis, reliability analysis, factor analysis, independent samples t-test that is one of the parametric tests, one-way analysis of variance and correlation analysis are applied to obtained data from the quastionnaire. According to the result of the analysis, meaningful differences are found among gender, job, property of occupation, corporate image and management environment factors. Also the result that women have more job satisfaction than man is reached. A meaningful difference is found among status variables, image, labor-job protection and wage. Among the participants the level of the status properties and corporate image is the highest in the worker status, while it is the lowest in the company staff. The level of job satisfaction in job securty and wage factors was found to be the highest among officers and the lowest level was found in company staff. Additionally, except job security occupation properties and manager relations, a positively meaningful relationship is found among other factors.