Kalça kırıklarında başarısız tespit sonrası artroplasti sonuçlarımızın retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of arthroplasty results after failed hip fracture operation
  1. Tez No: 499044
  2. Yazar: YUNUS ÇAĞLAR TÜRE
  3. Danışmanlar: UZMAN YUNUS İMREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalça kırıkları, revizyon artroplasti, Hip fractures, revision arthroplasy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Özet 1) Amaç : Proksimal femoral bölge kırıkları yaşlı populasyonda sık görülen kırıklardır. Bu bölgenin kırıkları ile ilgili çeşitli tespit yöntemleri bildirilmiştir. Femurda trokanterik bölge kırıkları ile ilgili proksimal femoral çivileme kabul gören bir metottur. Literatürde proksimal femoral çivileme sonrası %3 ile %28 oranında başarısız tespit bildirilmiştir. Bu çalışmada kliniğimizde başarısız proksimal femoral çivileme sonrası revizyon amacıyla uygulanan artroplasti ameliyatının uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. 2) Gereç ve Yöntem: Hastanemizde Ocak 2014 ve Ocak 2017 arasında proksimal femur kırığı tanısı ile ortopedi ve travmatoloji bölümüne yatmış proksimal femoral çivileme uygulanıp başarısız olmuş, revizyon amacıyla artroplasti uygulanmış 21 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların dosyalarından yaş, cinsiyet, ilk ameliyat tarihleri ve revizyon tarihleri, muayene bulguları sonuçlarına ulaşılmıştır. Ek olarak travma tipleri, Singh indeksi, komplikasyonlar, VAS (Visual Analogue Scale) ve Harris kalça skorlama sistemi ile kalça fonksiyonel sonuçları kayıt altına alınmıştır. 3) Bulgular: Çalışmaya 21 hasta dahil edilmiştir. 21 hastanın 13' ü (%62) kadın, 8' i (%38) erkekti. Hastaların ortalama yaşı 76.4 (57-86) idi. Hastaların ortalama takip süresi 15.8 ay (6-34 ay) idi. Bu kırıkların %85.8' i basit düşme, %14.2' si trafik kazası sonucu oluşmuştur. Hastaların revizyon öncesi Harris skorları ortalama olarak 25.44 ±3.21 olarak ölçülmüş, VAS (visual analogue scale) skorları ise ortalama olarak 8.57 ±0.92 ölçülmüştür. Hastaların revizyon sonrası 3. ay Harris skoru ortalama olarak 75.57 ±3.08, VAS 2.9 ± 0.94 olarak ölçülmüştür. IX 4) Sonuç : Bu çalışmamızda en önemli bulgumuz, proksimal femoral çivileme ile başarısız sonuç bildirilen olgularda artroplasti ile revizyon sonuçlarının uygun fonksiyonel sonuçları olduğudur. a)
Özet (Çeviri)
Abstract 1) Aim: Proximal femur region fractures are common fractures in the elderly population. Various operation methods have been reported for fractures of this region. Proximal femoral nailing is an accepted method for femur trochanteric region fractures. In the literature, failed hip operation after proximal femoral nailing has been reported in %3 to %28. In this study, it is aimed to evaluate the appropriateness of arthroplasty surgery for revision after failed proximal femoral nailing in our clinic. 2) Materials and Methods: We evaluated 21 patients with proximal femur fracture between January 2014 and January 2017 who had undergone proximal femoral nailing in the orthopedics and traumatology department and underwent arthroplasty for revision. Age, gender, first surgery dates and revision dates, examination findings were obtained from the patients' files. In addition, trauma types, Singh's index, complications, Visual Analogue Scale (VAS) and Harris hip scoring system with hip functional results were recorded. 3) Findings: 21 patients were included in the study. Thirteen (62%) of 21 patients were female and 8 (38%) were male. The mean age of the patients was 76.4 (57-86). The mean follow-up period of the patients was 15.8 months (6-34 months). 85.8% of these fractures were simple falls, 14.2% were the result of traffic accidents. The pre-revision Harris scores of the patients were measured as 25.44 ± 3.21, the mean VAS scores were 8.57 ± 0.92. The mean Harris score at 3 months after revision was 75.57 ± 3.08, VAS was 2.9 ± 0.94. X 4) Conclusion: Our most important finding in this study is the appropriate functional outcome of revision arthroplasty in cases that failed outcomes with proximal femoral nailing. a)