Total diz protezlerinde adduktor kanal ve femoral katater ile aralıklı bolus ilaç uygulamasının postoperatif dönemdeki etkilerinin karşılaştırılması
Adductor canal block versus femoral nerve block with intermittant bolus doses for total knee arthroplasty
- Tez No: 499072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Adduktor kanal bloğu, femoral sinir bloğu, Adductor canal block, femoral nerve block
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Amaç: Total diz artroplastisi sıklıkla şiddetli ağrı görülür.Bu çalışmada spinal anestezi altında total diz artroplastisi uygulanan hastalara postoperatif dönemde USG eşliğinde yapılan FSB ve AKB'nin postoperatif dönemde analjezik etkinlikleri, opioid tüketimi, kuadriseps kas gücüne ve erken mobilizasyona etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize, çift kör planlanan çalışmamızda; Keçiören Eğitim ve Araştırma hastanesinde total diz artroplastisi uygulanan 50 hasta iki gruba ayrıldı (n=25). Femoral Sinir Bloğu (Grup 1) ve Adduktor Kanal Bloğu (Grup 2). İki gruba da periferik sinir bloğu kateri yerleştirilerek 48 saat boyunca 6 saat aralıkla %0,25 bupivakain uygulandı. Her iki gruba da sadece hasta talebiyle bolus uygulayan morfin ile hazırlanmış HKA uygulandı. Belli aralıklarla VAS, kullandıkları morfin miktarı, postoperatif kas gücünü gösteren düz bacak kaldırma, zamanlı kalk ve yürü, 30m mobilizasyon ve kuadriseps kas gücü testleri değerlendirilerek kaydedildi. Taburculuk kriteri olarak kabul edilen 4 kriterin (son 12 saatte VAS değerinin ≤5 olması, son 12 saatte opioid ihtiyacı olmaması, zamanlı kalk ve yürü testini uygulayabilmesi ve 30 metre mobilize olabilmesi) karşılanma süresi değerlendirildi. Bulgular: İki grubun demografik bulguları benzer görüldü. İki grupta da VAS düzeyleri ve opioid kullanımı arasında anlamlı fark görülmedi. İki grup arasında düz bacak kaldırma, zamanlı kalk ve yürü, 30 dk mobilizasyon testleri ve bu testler esnasında VAS değerleri sonucu benzer görüldü. Kuadriseps kas gücünün Grup 2'de belirgin olarak daha çok korunduğu görüldü. Hastaneye yatış süresinin iki grup arasında benzer olduğu görüldü. Sonuç: FSB ile kıyaslandığında benzer analjezi sağladığı halde, kuadriseps gücünü daha az etkilediği daha az motor blok yaptığı için AKB bloğunun daha avantajlı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective:Total knee arthroplasty is often associated with severe pain. In this study, we compared postoperative pain management, opioid consumption, quadriceps strength and early mobilization after ultrasound guided femoral nerve block or adductor canal block in patients undergoing total knee arthroplasty under spinal anesthesia. Materials and Methods: In our prospective, randomized, double blinded study; 50 patients who underwent total knee arthroplasty in Keciogren Education and Research Hospital were randomized into two groups (n = 25); Femoral Nerve Block (Group 1) or Adductor Channel Block (Group 2). Both groups were performed a peripheral nerve block catheter and then administered 0.25% bupivacaine during 48 hours with 6 hours intervals. Both groups were treated with PCA with morphine as patient controlled bolus administration. VAS, morphine consumption, straight leg raising test, time up and go test, 30m mobilization and quadriceps muscle strength tests were recorded by certain intervals. The time to attain four discharge criteria (VAS ≤5 in the last 12 hours, no opioid requirement in the last 12 hours, time up and go test and 30m mobilization) were evaluated. Results: The demographic findings between two groups were similar. There was no significant difference between two groups in terms of VAS values and opioid consumption. Straight leg raising test, time up and go test, 30m mobilization and VAS values with mobilizationof two groups were similar. It was seen that the quadriceps muscle strength was significantly more conserved in Group 2 compared to Group 1. The length of hospitalization of two group was similar. Conclusion: ACB block seems to be more advantageous compared to FNB due to the fact that ACB provides less quadriceps weakness with smilar analgesic efficacy.