Hafif evre alzheimer demans, hafif bilişsel bozukluk ve subjektif unutkanlığı olan yaşlı hastalarda mitokondrial translokatör protein düzeyinin araştırılması
Comparing the tspo levels between individuals with subjective cognitive decline, mild cognitive impairment, early stage alzheimer's disease
  1. Tez No: 499139
  2. Yazar: NİMET TUĞÇE KACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT REHA BAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Translokatör protein, TSPO, nöroinflamasyon, Alzheimer hastalığı, hafif bilişsel bozukluk, Translocator protein, TSPO, neuroinflammation, Alzheimer's Disease, mild cognitive impairment, subjective cognitive decline
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Alzheimer Hastalığı patofizyolojisinde inflamatuar mekanizmalar önemli rol oynamaktadır. Mitokondrial translokatör protein (TSPO) de nörosteroid sentezinde rol alan ve inflamatuar etkinliği yansıtan bir moleküldür. Bu çalışmada amacımız, henüz tedavi almamış, yeni tanı konmuş hafif evre Alzheimer hastaları, hafif bilişsel bozukluk ve subjektif unutkanlığı olan bireylerde plazma TSPO düzeylerini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmamıza otuz iki subjektif unutkanlık, otuz bir hafif bilişsel bozukluk ve yirmi dokuz hafif evre Alzheimer Hastalığı olan toplam doksan iki hasta alınmıştır. Katılımcılar mini mental test, klinik demans derecelendirme ölçeği, geriatrik depresyon ölçeği ve Hachinski iskemi skalası ile taranmış, ardından nöropsikolojik test bataryası uygulanmıştır. Plazma TSPO seviyeleri ELİSA kiti kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Plazma TSPO düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=0.152). Korelasyon analizlerinde subjektif unutkanlık ve hafif bilişsel bozukluk gruplarında plazma TSPO düzeyi ile sözel bellek süreçleri testinin öğrenme puanı arasında negatif yönde anlamlı korelasyon bulunurken (sırasıyla p=0.046 ve p=0.020), Alzheimer Hastalığı grubunda TSPO düzeyi ile mantıksal bellek testi-2 arasında anlamlı olarak negatif yönde korelasyon saptandı (p=0.008). Sonuç: Bu çalışma bilişsel işlevlerdeki bozulma ile plazma TSPO düzeyi ilişkisini araştıran ilk çalışmadır. Periferik TSPO ekspresyonunun karıştırıcı etkisi, katılımcıların sigara kullanım profilleri, çalışmaya yalnızca nöropsikolojik testleri yapabilecek eğitim seviyesindeki katılımcıların alınmış olması gibi faktörler çalışma sonuçlarını etkilemiş olabilir. TSPO'nun AH patofizyolojisindeki yerinin daha iyi anlaşılabilmesine yönelik ileri araştırmalar ve uzun süreli izlem çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Inflamatory mechanisms have a causal role in Alzheimer's Disease pathogenesis. TSPO which has a role in neurosteroid synthesis, is a molecule that reflects inflammation. The aim of the study is to assess plasma TSPO levels in drug- naive individuals with mild cognitive impairment, subjective cognitive decline and early stage Alzheimer's Disease. Methods: We recruited ninety two individuals into the study who have subjective cognitive decline (n=32), mild cognitive impairment (n=31) and early stage Alzheimer's disease (n=29). The participants were screened out with Mini-Mental State Examination, Clinical Dementia Rating Scale, Geriatric Depression Scale and Hachinski Iscemic Scale; then assessed with neuropsychological test battery. Plasma TSPO levels were measured using a ELISA kit. Results: No significances were found between the plasma TSPO levels of the groups (p= 0.152). Plasma TSPO levels in subjective cognitive decline and mild cognitive impairment groups were negatively correlated with the verbal memory test scores (rs: 0.046 and p=0.020) and negatively correlated with logical memory test-2 scores (p=0.008). Conclusion: This is the first study evaluating the relationship between cognitive impairment and plasma TSPO levels. Factors such as peripheral TSPO expression, smoking profile of participants and the inclusion of participants solely at the level of education that can perform neuropsychological tests may have affected the results. Further investigations and long-term follow-up studies are needed.