Hemşirelerin işyerinde psikolojik tacize maruziyet düzeyleri ve etkileyen faktörler
The levels of nurses' exposure to psychological haressment in the workplace and factors which affecting
- Tez No: 499228
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, işyerinde psikolojik taciz, mobbing, psikolojik şiddet, Nursing, psychological harassment at work, mobbing, psychological violence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
İşyerinde psikolojik taciz, bir veya daha fazla kişinin genellikle bir kişiye yönelttiği sistematik ve uzun süreli etik dışı davranışlardır. Bu tanımlayıcı araştırma bir devlet hastanesinde çalışan 115 hemşirenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları sosyo demografik özellikler, mesleki özellikler, psikolojik tacize maruziyetle ilgili özellikler ve psikolojik tacizle mücadele yöntemine ilişkin gösterilen tepkileri inceleyen bir anket ve katılımcıların olumsuz davranışlara maruziyet düzeyini belirlemeye yönelik İş yerinde Psikolojik Taciz Ölçeğidir. Veriler araştırmacı tarafından tüm hemşirelerle iş yerinde yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Hemşirelerin %49,6'sının işyerinde psikolojik taciz yaşadığı, %61,4'ünün yöneticileri tarafından psikolojik tacize maruz kaldığı, en fazla karşılaşılan psikolojik taciz davranışlarının işe yönelik davranışlar olduğu ve çoğunluğunun psikolojik taciz karşısında pasif tepkiler verdiği görülmüştür. Hemşirelerin psikolojik tacize maruziyetinde itibarı zedelemeye yönelik davranışlar alt boyutunda cinsiyet faktörünün önemli olduğu, kadın hemşirelerin erkek hemşirelerden daha fazla maruz kaldığı saptanmıştır. Pediatri servislerinde çalışan hemşirelerin dahili ve yoğun bakım servislerinde çalışan hemşirelere göre işe yönelik davranışlar alt boyutuna daha fazla maruz kaldığı görülmüştür. Hemşirelerin diğer sosyo- demografik ve mesleki özelliklerinin psikolojik tacize maruziyeti etkilemediği görülmüştür. Cinsiyet ve çalışılan servislerin işyerinde psikolojik tacize maruz kalmayı etkilediği ve psikolojik taciz karşısında hemşirelerin çoğunluğunun pasif tepkiler verdiği sonucuna varılmış, psikolojik tacizi önlemek için hemşirelerin eğitilmesi gerektiği, risk altındaki grupların yakından incelenip daha sıkı gözlem ve değerlendirmelerle daha sıkı önlemler alınması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Psychological harassment in the workplace is a systematic and prolonged unethical behavior in which one or more persons usually lead to a person. This descriptive study was conducted with the participation of 115 nurses working in a state hospital. Data collection instruments are a questionnaire that examines the sociodemographic characteristics, occupational characteristics, characteristics of exposure to psychological harrassment, and the reaction to psychological harrassment, and Psychological Harrassment at Work Scale to determine participants' exposure to negative behaviors. The data were collected by the researcher with all the nurses at face-to-face interview at work. It was found that 49,6% of the nurses experienced psychological abuse in the workplace, 61,4% were exposed to psychological harassment by the managers, the most common psychological haressment behaviors are work-related behaviors and most of them were passive responses to psychological harassment. It was determined that the gender was imported in the subscale of behaviors for nurses' exposure psychological harassment, while female nurses were more exposed than male nurses. Nurses working in pediatric services were more exposed than nurses working in internal service and intensive care service in terms of work-related behaviors subscale. Other socio-demographic and occupational characteristics of nurses did not appear to affect psychological abuse exposure. It has been concluded that gender and working services affect the exposure to psychological harassment in the workplace and that the majority of the nurses responded passively in the face of psychological harrassment. It was suggested that the nurses should be trained to prevent psychological harassment and closely monitored by the groups at risk and more strictly observed and evaluted.