Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin mobbing algıları ve ilişkili faktörler
Mobbing perceptions of nurses working in psychiatric clinics and related factors
- Tez No: 318992
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Psikoloji, Nursing, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: mobbing, nurse, bullying, psychological harassment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Zonp, Z. (2012). Psikiyatri Kliniklerinde Çalışan Hemşirelerin Mobbing Algıları ve İlişkili Faktörler. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği AD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Araştırma, psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin mobbing algıları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı, ilişki arayıcı olarak gerçekleştirildi.Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilinde psikiyatri kliniği bulunan ve araştırmaya izin veren 6 hastanedeki psikiyatri kliniklerinde çalışan 296 hemşire oluşturdu.Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından ilgili literatür taranarak oluşturulan Bilgi Formu ve İş Yerinde Psikolojik Taciz Ölçeği ile toplandı.Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiklerden frekans ve yüzde kullanıldı. Bağımsız değişkenlere göre bağımlı değişkenlerde farklılık olup olmadığını belirlemek için ki-kare bağımsızlık testi uygulandı.Araştırma sonucunda, hemşirelerin bireysel, mesleki ve mobbing ile ilgili özellikleri kapsamında, lisansüstü eğitime sahip, sürekli gece çalışan, çalışma şeklinden ve çalışılan kurumdan memnun olmayan, mobbing ile daha önce karşılaşmış olan ve mobbing ile ilgili yasal boyut ve danışmanlık hizmeti hakkında bilgi sahibi olan hemşirelerin mobbing davranışları ile daha fazla karşılaştığı bulundu.Anahtar Kelimeler : mobbing, hemşire, zorbalık, psikolojik taciz
Özet (Çeviri)
Zonp, Z. (2012). Mobbing Perceptions of Nurses Working in Psychiatric Clinics And Related Factors. İstanbul University, The Institute of Health Sciences, Department of Mental Health And Psychiatric Nursing. Master Thesis. Istanbul.This study was carried out as correlational descriptive design to determine the factors influencing mobbing perceptions and what are the mobbing perceptions of nurses working in psychiatric clinics.The sample of the study was composed of 296 nurses who work in psychiatric clinics at the 6 hospitals that permits the study and at the hospitals all around Istanbul that have a psychiatric clinic.The data was collected with questionnaire form generated by the researcher from the literature and Workplace Psychological Abuse Scale.In evaluating the data, frequency and percentage was used as a descriptive statistics. Chi-square independence test was performed to determine whether differences in dependent variables according to independent variables.As a result of the research, facing with mobbing behavior more frequently was determined of nurses who have a graduate education, working permanent night, are not satisfied with working the way and the institution, have experienced mobbing before, have an knowledge about legal size and consulting services related to mobbing, within the scope of individuals, professional and mobbing related features.