Bölütleme yöntemleri ve yeni bir eşikleme yöntemi
  1. Tez No: 50058
  2. Yazar: ZAFER TURGAY DAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ALİ EBEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, bölütleme, eşikleme, insan görme sistemi
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
VI ÖZET Yüksek Lisans Tezi BÖLÜTLEME YÖNTEMLERİ VE YENİ BİR EŞİKLEME YÖNTEMİ Bu çalışmada görüntü işlemede önemli bir yeri olan görüntü anlamanın, en önemli adımlarından birini oluşturan bölütleme üzerinde durulmuş ve bölütleme yöntemlerinin sınıflandırılması yapılarak, bölütleme yöntemleri kısaca anlatılmıştır. Bölütlemede uygulanırlığı en basit olan eşikleme (thresholding) ayrıca ele alınarak, eşikleme yöntemlerinin sınıflandırılması yapılmıştır. Bu yöntemlerden Otsu yöntemi formülasyonları ile detaylı olarak anlatılmış ve algoritması gerçekleştirilmiştir. İnsan görme sistemini temel alan Tseng' in geliştirmiş olduğu eşikleme yöntemi de formülasyonları ile detaylı olarak anlatılıp algoritması gerçekleştirilmiştir. Otsu histogram temelli ve Tseng' in geliştirdiği yöntem ise insan görme sisteminin doğrusal davranışını temel aldığından görüntüdeki uzamsal bilgiler dikkate alınmamaktadır. Bundan dolayı insan görme sisteminin doğrusal olmayan davranışını temel alan yeni bir eşikleme yöntemi geliştirilerek detaylı olarak anlatılmış ve algoritması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
vü SUMMARY SEGMENTATION METHODS AND A NEW THRESHOLDING METHOD BASED ON HUMAN VISUAL SYSTEM. This work is concerned with image understanding problem. Segmentation methods which are the most important part of the image understanding are classified and these methods are explained briefly. Furthermore, thresholding that is the basic technique in segmentation is discussed separately and thresholding methods are also classified. Thresholding method of Otsu is.explained in detail with formulation and also implemented. Moreover, Tseng algorithm that is based on human visual perception is discussed with formulations and this algorithm is realized with computer. These two techniques (Otsu and Tseng) are not concerned with image localities. Therefore, these techniques don't consider about the spatial information of the image. Thus, a technique that is based on nonlinear property of human vision is developed and discussed in details. This technique is also implemented and tested by using various images. Keyword: Image processing, Segmentation, Thresholding, Human visual system.