Kütahya-Grdiz-Yağmurlar yöresinde doğal olarak yetişen titrek kavak (populus tremula L.) odununun fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine araştırmalar
- Tez No: 50057
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH GEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Trembling Poplar, Physical and Mechanical Properties VI i
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET KÜTAHYA-GED İZ -YA?MURLAR YÖRESİNDE DO?AL OLARAK YETİŞEN TİTREK KAVAK (Populus tremula L.) ODUNUNUN FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR M.Nuri ÖNER Yüksek Lisans Tezi, Mobilya Dekorasyon Bölümü Danışman: Prof. Dr. Abdullah GEZER Ağustos, 1996 Bu araştırmada; Türkiye ve Dünya' da geniş doğal yayılışı bulunan ve odunu odun kökenli sanayinin bazı dallarında önemli ölçüde kullanılan, Titrek Kavak'ın odununa ilişkin hava kurusu ve tam kuru özgül ağırlıkları, hacim ağırlık değeri, odunun çalışması gibi fiziksel özellikler ile liflere paralel basınç, eğilme, dinamik eğilme, liflere paralel makaslama dirençleri ve janka seri. 1 i. k değeri mekanik özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, Titrek Kavak odununun liflere paralel basınç, eğilme, dinamik eğilme dirençleri ve janka sertlik değerleri ile hava kurusu özgül ağırlık arasındaki ilişkiler tespit edilmiş; aynı bağlamda teknolojik özellikler arasında önemli yeri bulunan hava kurusu özgül ağırlığın bakı ve denizden yüksekliğe göre değişkenliği de araştırılmıştır. Titrek Kavak'ın; Sonuç olarak: *Tam Kuru Özgül Ağırlığı *Hava Kurusu Özgül Ağırlığı *Hacim Ağırlık Değeri Çekme U ) Radyal Yönde 0.38 4 g/cm:t 0.422 g/cm3 0.336 g / cm'1 3.94İJ*Teğet Yönde Liflere Paralel *Hacimsel Şişme (%) *Radyal Yönde *Teğet Yönde *Liflere Paralel *Hacimsel *Liflere Paralel Basınç Direnci *Eğilme Direnci ^Dinamik Eğilme Direnci *Liflere Paralel Makaslama Direnci *Janka Sertlik *Enine *Radyal *Teğet
Özet (Çeviri)
SUMMARY STUDIES ON PHYSICAL AND MECHANIC PROPERTIES OF TREMBLING POPLAR (Populus tremula L.) WOOD GROWING NATURALLY IN KÜTAHYA-GEDİZ -YA?MURLAR DISTRICT ÖNER, M.Nuri Post graduate thesis, Department of Furniture-Decoration Supervisor: Prof. Dr. Abdullah GEZER Trembling poplar (Populus tremula L.) has a wide natural distributions in Turkey and the world. It's wood is widely used in some of wood-based industry. In this study, physical and mechanical properties such as air dry and over dry specific gravities, density value in volume, bending, parallel compression to grain dynamic bending, parallel shear strength to grain and Janka hardness value of the wood have been investigated. In addition, relationship between air dry specific gravity and the mechanical properties mentioned above has been determined. In this connection, as an important technological property of the wood, the variation of the air dry specific gravity according to the elevation and aspects has been studied as well. ^Results of the study are given as follows.^Specific grawity (oven dry basis) * Specific grawity (air dry basis) *Density value in volume Shrinkage (%) *Radial ^Tangential ^Parallel to grain ^Volumetric Swelling (%) *Radial ^Tangential ^Parallel to grain ^Volumetric ^Compression strength parallel to grain *Bending strength *Dinamic bending strength *Shear strength parallel to grain *Janka hadness *Parallel to grain *Radial ^Tangential 0.384 g/cm3 0.422 g/cm3 0.336 g/cm3 3.945 8.055 0.359 12.044 4.373 8.290 0.371 13.369 395.614 kp/cm2 761.758 kp/cm2 0.52 3 kpm/cm'' 69.7 92 kpm/cm2 35 6.521 kp/cm2 258.853 kp/cm2 253.830 kp/cm2