Sonlu elemanlar metodonun kafes kiriş sistemlerine uygulanması
Apply finite element method to truss systems
  1. Tez No: 50059
  2. Yazar: HAYRETTİN DÜZCÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YILMAZ AKGÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kafes kiriş sistemi, Gerilme, Yer değiştirme, Sonlu elemanlar metodu
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
SONLU ELEMANLAR METODUNUN KAFES KİRİŞ SİSTEMLERİNE UYGULANMASI (Yüksek Lisans Tezi) Hayrettin DÜZCÜKO?LU DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1996 ÖZET Bu çalışmada kafes kiriş sistemlerinde belirli düğüm noktalarına uygulanan kuvvetlerin çubuklarda oluşturdukları gerilme ve yer değiştirmelerin analizi amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için örnek problem olarak bir kafes kiriş sisteminde belirli düğüm noktalarına uygulanmış kuvvetlerin, önceden kabul edilmiş sınır şartlan altında, sonlu elemanlar metodu kullanılarak kiriş elemanlarda meydana gelen gerilme ve yer değiştirmelerin teorik olarak analizi yapılmış, buna uygun sonlu elemanlar metodundan faydalanarak bilgisayar programı ile kiriş elemanlardaki gerilme ve yer değiştirmeler hesaplanmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde sayısal bir çözümleme tekniği olan sonlu elemanlar yönteminin klasik çözüm yöntemlerine (castigliano metodu, düğüm noktası, kesim metodu) göre daha hassas ve ekonomik olduğu, ayrıca son derece karmaşık problemlerin çözümü içinde daha kullanışlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI APPLY FINITE ELEMENT METHOD TO TRUSS SYSTEMS (M.Sc. Thesis) Hayrettin DÜZCÜKO?LU DUMLUPINAR UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 1996 SUMMARY In this study, an attempt is made to analyses the stresses and displacements in the truss elements due to the applied nodal point forces, for this purpose, a finite element program is developed and the stresses and displacements, in truss elements of a sample truss system, caused by applied nodal forces, under prescribed boundary conditions are determined theoretically employing finite element method. The results of the analyses showed that finite element method which is a numerical analyses technique is more accurate and economic to the conventional method namely castigliano method, nodal points, section method and conventional method and element change. Besides, it is observed that this method is more applicable to the complex problems. Keywords : Truss system, Stress, Strain, Displacement, finite element method. ?**>