Ağır elementlerde şiddet oranlarının enerjiye bağlılığı
The Dependence to the energy of intensity ratios at the heavy elements
- Tez No: 50060
 - Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ERDOĞAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Tesir Kesiti, Şiddet Oranı, Şiddet, Oran. /, Cross-Section, Intensity Ratios, Intensity, Ratio
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 42
Özet
IV Ağır Elementlerde Şiddet Oranlarının Enerjiye Bağlılığı ÖZET Bu çalışmada, ağır elementlerin L tabakasına ait x-ışını floresans tesir kesiti ve şiddet oranları teorik olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın birinci aşamasında Yb,Ta,W,Re,Au,Hg,TI,Pb,Bİ,Th,U elementleri için ün x-ışını geçiş hızı ihtimaliyetleri (Fm) J.Scofield'ın L,,Ln,Lm alt tabakalarına ait hazırlamış olduğu tablolardan geçiş ihtimaliyetleri alınarak teorik olarak hesaplanmıştır. 60 keV lik sabit bir enerjide Krause, Puri ve arkadaşlarının vermiş olduğu alt tabaka floresans verimler (wf) ve Coster-Kronig geçiş ihtimaliyetleri (fjj) ile hesapladığımız La x-ışını geçiş hızı ihtimaliyetleri (Fnx) kullanılarak, L tabakası x-ışını floresans tesir kesiti (rrLx) teorik olarak hesaplanmıştır. Buna bağlı olarak L tabakası x-ışını şiddet oranlan (ly / İLa> lı_(i / 'bu, 'l-/ / 'u) teorik olarak bulunmuştur.Bu değerler tablolar halinde verilmiştir. İkinci aşamada, Zn,Zr,Sn,Nd,Hg elementleri için Lu x-ışını geçiş hızı ihtimaliyetleri alınarak teorik olarak hesaplanmıştır.Lı'in soğurma kıyısından büyük, K soğurma kıyısından küçük olacak şekilde seçilen bir enerji aralığında Krause ile Puri ve arkadaşlarının vermiş olduğu alt tabaka floresans verimler (w,) ve Coster-Kronig geçiş ihtimaliyetleri (fy) ile hesepladığımız La x-ışını geçiş hızı ihtimaliyetleri (Fnx) kullanılarak, L tabakası x-ışını floresans tesir kesiti (n-Lx) teorik olarak hesaplanmıştır. Buna bağlı olarak L tabakası x-ışını şiddet oranları (lu / l|_u. İyi / 'üx, 'l-/ ! 'u ) hesaplanmıştır. Bu değerler tablolar halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Dependence To The Energy Of Intensity Ratios At The Heavy Elements SUMMARY In the first stage of this study, the transition probabilities (Fnx) of La x-ray, for the Yb,Ta,W,Re,Au,Hg,TI,Pb,Bi,Th,U elements have been theoretically calculated by using the emission rates, taken from the J.Scofield's tables of L,, L", Lm subshells. The L x-ray fluorescence cross-sections (a(_x) have been theoretically calculated by using L(X x-ray transition probabilities (Fn) kp / 'La. 'ly / ka ) nave been theoretically calculated. The results are shown at the tables. In the second stage of this study, the La x-ray transition probabilities (Fnx), for elements of Zn,Zr,Sn,Nd,Hg, have been theoretically calculated by using J.Scofield's L,, l_,,, Lm subshell emission rates.The L x-ray fluorescence cross-sections (cil*) have been theoretically calculated by using La x-ray transition probabilities (Fnx) which was found from Coster-Kronig emission rates (fy) and subshell fluorescence yields (Wj) given by Krouse, Puri and his fellows, at an energy range that is greater than the absorption line of L, and smaller than the absorption line of K. However, L shell x-ray intensity ratios (ly / ll_a, İLp I l|_a. 'ly / '.-« ) nave been theoretically calculated. The results are shown at the tables.