Logic SSI ve MSI devrelerinin bilgisayarla bulanık (fuzzy) benzetimi
Fuzzy simulation of SSI and MSI logic circuits with computer
  1. Tez No: 65617
  2. Yazar: ÖKKEŞ ÇİRÇİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzetim, Bulanık Mantık Devreleri, Simulation, Fuzzy Logic Circuits
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
IV LOGIC SSI VE MSI DEVRELERİNİN BİLGİSAYARLA BULANIK (FUZZY) BENZETİMİ Ökkeş Çirçir Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 1 997 Tez Danışmanı : Prof. Dr. Haindi Atmaca ÖZET Bu tezin amacı, bulanık mantık ile ilgili teorilerin araştırılması, değişik araştırmacılara göre incelenmesi, bu araştırmacıların elde ettikleri formüllere göre SSI ile MSI devrelerinden bazılarının bilgisayarda modellenmesi ve bütün mümkün şartlar altındaki davranışlarının incelenmesi ile ilgili PASCAL Programlama Dilinde genel amaçlı bir yazılımın tasarlanıp gerçekleştirilmesidir. Bu benzetim programında, klasik mantıkta olduğu gibi bulanık mantıkta da AND, NAND, OR, NOR, EXOR, EXNOR ve NOT Kapıları, JK, D, T ve RS Flip-Flopları, Buffer gibi devre elemanlarının benzetimi kullanılır. Programın genel işleyişi ise yukarıda bahsedilen devre elemanlarının klasik mantıkdaki şekillerinin yerleştirilmesi, iptal edilmesi veya yerinin değiştirilmesi, devre elemanları arasına hatların döşenmesi veya iptal edilmesi, devre elemanlarının girişlerine girdilerin yerleştirilmesi veya iptal edilmesi, ekrandaki devrenin sağa, sola, yukarı, aşağı kaydırılması, çizilen bir devrenin kaydedilmesi veya kaydedilmiş herhangi bir devrenin geri çağırılması, herhangi bir devre elemanının herhangi bir çıkışı üzerindeki çıktı değerinin l-Zadeh, 2-Dubois ile Prade, 3-Dombi veye 4-Sugeno'ya göre ayrı ayrı hesaplanması ve tüm bu işlemlerin fare ve klavye yardımıyla kolayca yapılmasıdır. Programın gerçekleştirilmesinde 25*20'lik bir A matrisi kullanılmıştır. PUT Allprogramı, bu matristeki sayısal değerleri kullanarak devrenin şeklini çizer. Devrenin her değişmesi matrisin değişmesi demektir. Bu yüzden matrisin her değişmesinde PUT Altprogramı tekrar çalışarak önceki devre şeklini silip yeni devre şeklini çizer.
Özet (Çeviri)
V FUZZY SIMULATION OF SSI AND MSI LOGIC CIRCUITS WITH COMPUTER Ökkeş Çirçir Electical and Electronic Engineering, M. S. Thesis,1997 Thesis Supervisor : Prof Dr. Hamdi Atmaca SUMMARY The aim of this thesis is to study the theories about different fuzzy logic, to analyze the subject according to different resarchers, to implement computer models of some of the SSI and MSI circuits based on the formulas established by mentioned in this thesis and then to design and implement a general purpose software which examines and the behaviour of these circuits at any possible conditionson by using Pascal programming language. In this fuzzy logic simulation program, the some simulation of digital circuits like AND, NAND, OR, NOR, NOT, EXOR, EXNOR JK FLIP FLOP,RS FLIP FLOP, TFLIP FLOP, D FLIP FLOP and BUFFER are used. This program is used to put, to cancel or to move any circuit element from one place to another, to put or cancel the wires among the circuit elements, to put or cancel inputs of the circuit elements, to move the circuit elements, to he right, left up or down in the screen to save any circuit or to retrieve any file containing the circuit dravings, figure out the output valve of any selected output of any circuit element by usingone of the methods offered by the following researcers Zadeh, Dubois and Prade, Dombi or Sugeno. All these activities are easly carried out on the keyboard or by mouse. In the implementation of the program, a matrix A (25*20) is used. The subroutine PUT draws the shape of the circuit by using numerical values from this matrix. Every change of the circuit means a change of the matrix. Therefore, the subroutine PUT erases the previous circuit and redraws the circuit for every change in the matrix.