7049 alüminyum alaşımının ısıl işlem ve deformasyon özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 50088
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEHİM FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum-Çinko alaşımları, Çökelme sertleşmesi, Deformasyon, Isıl işlem, Mikroyapı, Sertlik, Aluminum-Zinc alloys, Precipitation hardening, Deformation, Heat treatment, Microstructure, Hardness
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
IV ÖZET Alüminyum ve alaşımlarındaki hafiflik, yüksek dayanım, görünüş, yüksek korozyon direnci, ısıl işlemlenme ile özelliklerinin artırılması gibi avantajları birarada. bulundurması nedeniyle Türkiye ve Dünya endüstrisinde vazgeçilmez bir metal haline gelmiştir. Bu çalışma, 7049 Alüminyum-Çinko alaşımının ısıl işlem ve deformasyon özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu sebeble, çalışma iki bölümde gerçekleştirilmiştir. Yaşlandırma ısıl işlemi için önceden homojenleştirilen alaşım daha sonra değişik sıcaklık ve zamanlarda yaşlandırma ısıl işlemine tabi tutulmuştur. Deformasyon testi için, değişik yüzdelerde boy azalmasını sonuç verecek yükler altında deforme edilen alaşım daha sonra eşzamanlı olarak değişik sıcaklıklarda ısıl işleme tabi tutulmuştur. Heriki bölümün test numuneleri kaba ve ince parlatmayı takiben yapılan dağlama ile mikroyapıların açığa çıkması sağlanmış ve fotoğrafları çekilmiştir. Son olarak, sertlikleri Rockwell B sertlik yöntemi kullanılarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aluminum and its alloys have reasonable strength, corrosion resistance, lightness, good appearance and heat treatable properties. Due to these properties they have great importance in Turkish's and World's industry. The present study is undertaken with the objective of determination of heat treatment and deformation properties of 7049 Aluminum-Zinc alloy. Therefore, the study has been done in two parts. For Precipitation heat treatment, homogenized alloy was exposed in different temperature and time duration. For deformation test, specimens which were deformed various percentage length reduction, heat treated iso chronically in various temperature. Just after rough and fine grinding, the microstructure of the both specimen were appeared by etching and then the micrographs of both test specimens were taken by using optical microscope. Finally, hardness were measured by the method of Rockwell B hardness machine.