Kontrplaklarda dolgu maddesi oranının eğilme mukavemeti ve formaldehit ayrışmasına etkisi
The Effect of the rate of adulterant to the bending strength and to the decomposition of formaldehyde in plywoods
  1. Tez No: 50097
  2. Yazar: MURAT ÖZALP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Eğilme mukavemeti, Kontrplak, Formaldehit, Tutkal, Bending strength, Formaldehyde, Plywood, Adhesive
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
IV KONTRPLAKLARDA DOLGU MADESİ ORANININ E?İLME MUKAVEMETİ VE FORMALDEHİT AYRIŞMASINA ETKİSİ (Yüksek Lisans Tezi) Murat ÖZALP DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1996 ÖZET Bu çalışmada/ üre formaldehit tutkalıyla üretilen okume kontrplaklarda dolgu maddesi oranının eğilme mukavemetine ve formaldehit ayrışmasına ' etkisi incelenmiştir. Üre formaldehit tutkalına dolgu maddesi olarak pet şişe tozları katılarak okume kaplamalardan kontrplak üretilmiştir. Tutkal çözeltisine/ tutkal kuru madde miktarının % 0-10-20-30 oranlarında dolgu maddesi ilave edilmesiyle 4 çeşit kontrplak üretilmiştir. Üretilen kontrplaklarda, TS 47' ye göre eğilme mukavemeti ve TS 4894' e göre formaldehit ayrışması deneyleri yapılarak sonuçlar karşılaş tırılmıştır. Deneyler sonucunda, dolgu maddesi miktarının artma sıyla eğilme mukavemetinde artma, formaldehit emisyonunda azalma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF THE RATE OF ADULTERANT TO THE BENDING STRENGTH AND TO THE DECOMPOSITION OF FORMALDEHYDE IN PLYWOODS (M. Sc. Thesis.) Murat ÖZALP DUMLUPINAR UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 1996 SUMMARY In this study, the effect of the rate of adulterant to the bending strength and to the decomposition of formaldehyde in okoume plywoods which are produced with urea formaldehyde adhesive is examined. As adulterant, powder of PET bottle is added to the formaldehyde adhesive and plywood is produced from okoume Veneer. With the addition of the adulterant to the rate of % 0-10-20-30 the quantity of adhesive dry material into the adhesive solution, 4 kinds of adhesive is prepared. In these produced plywoods, the bending strength for TS 47 and the decomposition of formaldehyde experiments for TS 4894 have done and the results have been compared. As a result the bending strength has increased and decomposition of formaldehyde has decreased, with the increase of the quantity of adulterant.