Klasik bir torna tezgahının CNC'ye dönüşümü ve CNC torna için hassas kızak tasarımı
- Tez No: 50098
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ MALKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Donanım, Adım Motor Uygulamaları, Açık Döngülü Sistem ve Bilgisayarlı Nümerik Kontrol (CNC)
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
IV KLASİK BİR TORNA TEZGAHININ CNC'YE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ VE CNC TORNA İÇİN HASSAS KIZAK TASARİMİ Bülent Pişkin Makina Mühendisliği Yüksek Lisans Tezi, 1996 Tez Danışmam:Yrd.Doç.Dr.Ali Malkoç ÖZET Bu tez çalışmasında, eski bir klasik takım tezgahı yeniden donatılarak bilgisayarlı nümerik kontrollü hale dönüştürülmesi tasarlanmıştır. Bu çalışmada, NC takım tezgahlan hakkında genel bilgiler verilmiş, klasik takım tezgahları ile karşılaştırılmış, NC takım tezgahlarının avantaj ve dezavantajları hakkında genel bilgiler verilerek çalışma prensipleri ve yapısı üzerinde durulmuştur. Bir NC takım tezgahının hassas kızak yapısı üzerinde oluşan kuvvetler ve tasarımında göz önüne alınması gerekli unsurlar açıklanmıştır. Son bölümde, tezgahın dönüşüm işlemi için yapılan değişikliklerden bahsedilmiştir. Ayrıca, bu çalışmada tasarlanan tezgahın ileride dahil edilebileceği bir sistem olarak CİMİ Esnek İmalat Sistemi monte edilmiş, çalıştırılarak fonksiyonel hale getirilmiş ve programlanmıştır. Sonuç olarak elde edilen tezgah, eski durumundan çok daha fonksiyonel ve hassas bir halde tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
RETROFITTING OF A CONVENTIONAL LATHE TO A CNC LATHE AND THE DESING OF PRECISION BALL SLIDES FOR THE CNC LATHE Bülent Pişkin Mechanical Enngineering, M.S.Thesis,1996 Thesis SupervisonAssist.Prof.Ali MALKOÇ In this project, an old fashion conventional lathe is redesigned for retrofitting to CNC lathe. In this study; general information about NC machine tools, comparisons between conventional and NC machine tools and their advantages and disadvantages are given. The operation principles and the structure of NC machine explained in detail. Furthermore, forces appeared in slide, slideways and the effect of these forces on design steps are described. In the last part, the design modifications on the machine tool are explained. In addition, CIM1 Flexible Manufacturing System inwhich the redesigned lathe may be possible future member, is assembled,started for working and programmed. The result of this redesignning lathe for retrofitting work, the machine tool become much more precise and functional. Keywords; Retrofitting, CNC Retrofitting, Stepper Motors Applications, Open-Loop Systems,CNC.