Düşük doz üriner sistem bilgisayarlı tomografi incelemesi ile insidental saptananpatolojik bulguların değerlendirilmesi
Assessment of incidental pathological findings detected in low-dose ct for urinary system studies
- Tez No: 501045
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BARAN ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnsidental bulgular, üriner sistem, düşük doz bilgisayarlı tomografi, Incidental findings, urinary system, low dose computed tomography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
DÜŞÜK DOZ ÜRİNER SİSTEM BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İNCELEMESİ İLE İNSİDENTAL SAPTANAN PATOLOJİK BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu tezin amacı, erişkin yaş grubunda düşük doz üriner sistem BT incelemesi ile insidental saptanan patolojik bulguların oranını saptamak, insidental bulguların alt gruplara göre istatistiksel dağılımını bulmak ve literatür ile karşılaştırmaktır. Çalışmaya Ağustos 2017–Mart 2018 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim dalı BT ünitesinde, 64 ve 384 (2x192) dedektörlü BT cihazlarında düşük doz üriner sistem BT incelemesi elde olunan 398 erişkin olgu dahil edildi. Elde olunan görüntüler retrospektif olarak değerlendirildi. Düşük doz üriner BT'de saptanan insidental patolojik bulgular,öncelikle ait oldukları organlara göre ana gruplara ayrıldı. Daha sonra her organ için saptanan insidental patolojik bulgular organlara göre alt gruplara ayrıldı ve istatistiksel dağılımları araştırıldı. Çalışmaya 232'si erkek (% 58), 166'sı kadın (% 42) olmak üzere toplam 398 erişkin olgu dahil edilmiştir. Erkek/Kadın oranı 1.40'tır. Olguların yaş ortalaması 47.56±14.79 bulunmuştur. Olguların yaşları 18-84 arasında değişkenlik göstermektedir. Çalışmamızda incelediğimiz 398 olguda, en sık insidental patolojik bulgu saptanan grup% 56'lık bir oranla kemik yapılardı. Bunu sırasıyla abdominal ana vasküler yapılar (%30.9), iç genitaller (%22.4), karaciğer (%9), diğer grubunda tanımlanan patolojik bulgular (%4.3), safra kesesi (%3.8), ince ve kalın barsaklar (%3.3) ve mezenterik yapılar (%2.3) takip etmektedir. Son yıllarda kesitsel görüntüleme yöntemlerinin kullanım sıklığının artması, bu incelemelerin ana hedefleriyle ilgisi olmayan ve insidental bulgular adı verilen bulguların tespitini de belirgin oranda artırmıştır. Bu bulgulara yaklaşım şekli, günümüzde tam olarak kesinlik kazanmamış olup, ek tetkiklerin maliyetlerini ve hastaların maruz kaldığı riskleri azaltabilmek amacıyla bu alanda bazı kılavuzlar yayınlanmaktadır. Literatürde düşük doz üriner sistem BT incelemelerinde saptanan insidental bulguları değerlendiren bir kaynak bulunmamaktadır. Bu açıdan çalışmamız, düşük radyasyon dozuyla gerçekleştirilen BT incelemelerinde saptanabilecek insidental patolojik bulgular hakkında veri sağlayarak bu alana katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF INCIDENTAL PATHOLOGICAL FINDINGS DETECTED IN LOW-DOSE CT FOR URINARY SYSTEM STUDİES The aim of this thesis is to assess proportion, distrubution and properties of incidental findings detected in low-dose CT for urinary system studies in adults and to compare with literature. We retrospectively assessed incidental findings detected in low-dose CT for urinary system studies of 398 adult patients admitted to Gazi University depertment of radiology between August 2017-March 2018. Archive of our radiology department and patient records which comprise 64 dedectors and 384 (2x192) dedectors CT studies have been used. Firstly, we groupped the incidental findings according to the organs which they belong. After that we have created some subgroups for these incidental findings and determined the frequencies of them. 232 male (%58) and 166 female (%42) patients were included to that study. Male/Female ratio was 1.40. Mean age of the patients was 47.56±14.79. Patients' ages varies between 18-84. We have detected incidental findings mostly in bony structures of abdomen by %56 ratio. Bony structures were followed by abdominal main vascular structures (%30.9), internal genital organs (%22.4), liver (%9), other incidental findings (%4.3), gallbladder (%3.8), intestines (%3.3) and mesentery (%2.3) respectively. As sectional imaging is being used more frequently last years, incidental findings that are detected in these studies are also increasing. Approach to these findings varies by physicians and their institutions. In order to decrease costs and patient risks caused by evaluation of these findings, some institutions create some guidelines. There is not any study in current literature which is searching incidental findings detected in low dose CT for urinary system studies. For this reason, our study is contributing to literature related to incidental findings detected in low radiation dose CT studies.